Milovan Danojlić, Književno veče u Ljigu Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Komemorativni skup akademiku i književniku Milovanu Danojliću biće održan 21. februara u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, saopšteno je iz SANU.

Na komemorativnom skupu u SANU književniku i akademiku, koji počinje 21. novembra u podne, govoriće dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti Jovan Delić, Aleksandar Jerkov, profesor Filološkog fakulteta, dok će odlomke Danojlićevih pesama iz zbirke „Razgorevanje vatre“ govoriti glumac Hadži Nenad Maričić.

Milovan Danojlić preminuo je, podsetimo, 23. novembra prošle godine u Francuskoj, posle kraće bolesti.

Rođen je 3. jula 1937. godine u Ivanovcima kraj Ljiga. Osnovnu školu završio je u rodnom selu, a niže razrede gimnazije pohađao je u malom mestu, sedam kilometara udaljenom od njegove kuće, do kojeg je svakodnevno dolazio pešice.

Prvu zbirku pesama objavio je 1959. godine – „Kako spavaju tramvaji“. Danojlić je objavio više od 70 knjiga beletristike i poezije na srpskom jeziku. Priredio je i preveo veliki broj knjiga iz književnosti za decu. Takođe, prevodio je i dela poznatih pisaca poput Šekspira, Bodlera, Brodskog, Siorana, Aragona, Paunda, Jejtsa, Joneska, Klodela, pisana na francuskom i engleskom jeziku. Neke od najpoznatijih Danojlićevih knjiga su „Neka vrsta cirkusa“, „Dragi moj Petroviću“, „Lične stvari – ogledi o sebi i o drugima“ i „Balada o siromaštvu“.

Bio je laureat mnogih nagrada, među kojima su NIN-ova, Oktobarska, Zmajeva, Vitalova…

Bonus video: SANU

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar