Milovan Danojlić i Vladimir Kostić Foto:Filip Krainčanić/Nemanja Jovanović/Nova.rs

Srpska akademija nauka i umetnosti je u bukvalnom smislu osiromašena, kaže za Nova.rs predsednik SANU Vladimir Kostić nakon odlaska književnika Milovana Danojlića.

– Nažalost, još jedan, već treći akademik za samo mesec dana otišao je iz Akademije. Ovo je neprihvatljivo težak udarac za Akademiju – kaže za naš sajt predsednik SANU Vladimir Kostić.

Književnik Milovan Danojlić, koji je preminuo jutros u 85. godini u Francuskoj, treći je u nizu akademika, posle Ljubiše Rakića i Vladana Đorđevića čija je odlazak zadesio SANU.

– Milovan Danojlić spada u ljude od pera koji su svojim delom obeležavali ovo vreme i prostor – smatra predsednik SANU.

A Danojlić je, podsetimo, postao član SANU van redovnog sastava još pre 22 godine, potom i dopisni član, da bi 2018. bio imenovan za redovnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti.

Otuda i ne čude ove reči Vladimira Kostića za naš sajt:

– Akademija je u bukvalnom smislu osiromašena. Ovo je strašna opomena i shvatamo šta su ti ljudi za života značili, slagali se s njima ili ne. Tek kad odu takvi ljudi, shvatite neke stvari i veličinu njihovog dela – istiće Vladimir Kostić, napominjući da smrt jeste deo života i da se „za svakog od nas nađe zamena“. Ali, opet na kraju priznaje:

Milovan Danojlić Foto:Petar Marković/NIN

– Zbunjeni smo, iako smo od prijatelja čuli da je bolestan, jer nismo imali naznake da će nas ovako naglo napustiti.

Bonus video: SANU između starih principa i novog sveta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare