Matija Bećković
Matija Bećković Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ako bismo znali ko je izabran unapred, ili ko mora biti izabran u SANU onda nema smisla da se izbori uopšte održavaju, kaže za Nova.rs Matija Bećković.

Književnik i akademik Matija Bećković, koji je danas prisustvovao proslavi 180 godina Srpske akademije nauka i umetnosti i dodeljivanju povelja i znakova SANU novim dopisnim članovima, osvrnuo se na nedavno završen izborni proces u ovoj instituciji.

– Nisam pristalica mišljenja da je malo članova Srpske akademije nauka, jer Društvo srpske slovesnosti je imalo osam članova, a Srpsko naučno društvo isto tako desetak. Nikada se nisu u istoriji komentarisali rezultati izbora. Tajno je glasanje – istakao je Bećković za Nova.rs, podsetivši da mnogi velikani nisu izabrani odmah u SANU.

– Mnogi veliki naučnici nisu bili izabrani u Akademiju iz prvog puta. Jedan od njih je bio Nikola Tesla. Od mojih savremenika zbog jednog glasa nisu bili izabrani Nikola Milošević, Dušan Kovačević, Stevan Raičković, pa to niko nije komentarisao. Ni oni, ni bilo ko drugi. Jedan od predsednika Srpske akademije tri puta nije izabran, a bio je jedini kandidat i o tome nije rečena nijedna reč. To je, prosto, primljeno k znanju. Ako bismo znali ko je izabran unapred, ili ko mora biti izabran u SANU onda nema smisla da se izbori uopšte održavaju – navodi Bećković.

Matija Bećković i Dejan Mijač na svečanosti u SANU Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Nedostatak žena među novim članovima Akademije, o kome se govori u javnosti od kad su saopšteni rezultati glasanja na Izbornoj skupštini, i zbog čega je reagovao i sam SANU, pa i njen predsednik, akademik ovako komentariše:

– To je neko ubacio kao neku izrugu, zaboravljajući da je među izabranima jedna dama. A to je Natalija Naročnicka.

Na našu konstataciju da je ruska istoričarka izabrana kao inostrani član, a da nema nijedne žene sa ovih prostora, Bećković pita:

– A one se ne broje? Natalija je jedan od najvećih naučnika. Drugo, u Srpskoj akademiji nauka niko nije izabran zato što je žena, ili zato što je muškarac. Ili je nešto treće… Pa, u Kraljevskoj akademiji je bila jedna žena – bila je to Isidora Sekulić. U ovoj sada ima ih petnaestak, što znači više nego u svim akademijama bivših republika bivše Jugoslavije. Nijednoj od njih se ne daje prigovor zašto nema žena. Samo ovoj u kojoj ima žena i kojih će biti ko zna koliko – poručio je Matija Bećković.

Bonus video:

Žene (ne) mogu u SANU

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare