Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Samostalnim umetnicima konačno je isplaćena jednokratna novčana pomoć od 90.000 dinara za mart, april i maj nakon mesec i po od kako im je to obećala premijerka Ana Brnabić. Umetnici iz Beograda i još 24 opštine novac su dobili u petak, dva dana pred izbore, što su neki od njih doživeli kao populističke mere poput podele ulja i brašna pred izlazak na birališta.

„Nakon više od mesec dana gadnog spinovanja, konačno je uplaćena novčana pomoć samostalnim umetnicima! Da se nije reagovalo gotovo svakodnevno, a posebno u poslednjih nedelju dana, siguran sam da ovaj novac ne bi bio uplaćen, bar ne u dogledno vreme. Hvala svima koji su podržavali, a ostalima, koji su pasivno i letargično sve ovo posmatrali, želim samo da poručim da se pojedinac mora izboriti za svoja prava i bolji život. Zato imamo 0,6 odsto za kulturu, zato imamo zakržljali art market, zato imamo umetnike na socijali. Prijatno“, poručio je samostalni umetnik Branko Milisković, koji se ispred grupe svojih kolega zalagao da im obećana pomoć konačno bude isplaćena.

Iz uprave Grada Beograda saopšteno je dan ranije da su prebačena sredstva bespovratne finansijske pomoći na račun 2.064 samostalna umetnika koji žive i rade u Beogradu. S obzirom da taj status ima 2.353 umetnika, ostalo je otvoreno pitanje šta je sa isplatom pomoći za umetnike van Beograda. Iz Ministarstva kulture saopšteno je sredinom nedelje da će novac biti na raspolaganju u 25 lokalnih samouprava, uključujući i grad Beograd, a da će u preostalih 19 jedinica lokalne samouprave biti „izvršen prenos sredstava“ kada one „potpišu ugovore, odnosno anekse ugovora koji su im blagovremeno dostavljeni“.

Osim toga, ostaje otvoreno i pitanje ko je odgovoran za to što su samostalni umetnici novac, uprkos stalnim urgencijama, čekali više od mesec i po, pa i više. „Nisam primetio da je bio problem isplatiti svima po 100 evra na račune, čak i ako ih nemaš“, primećuje Milisković.

Samostalni umetnici ističu da im je taj novac svakako dobrodošao, ali da preostaje da se reši još mnogo nagomilanih problema u ovom sektoru, počevši od održavanja konkursa pa do pronalaska sistemskih rešenja kako bi njihov status bio regulisan na odgovarajući način.

Nedavno se pred premijerkom našla i inicijativa da se nastavi sa kontinuiranom podrškom samostalnim, a i umetnicima koji nemaju taj status, a ne mogu da zbog zatvorenih ustanova kulture dobijaju ugovorene honorare, te da im se isplati i pomoć za jun, jul i avgust, kada takođe, po svoj prilici, neće biti u situaciji da rade.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare