Andreas Drezen Foto: Damir Vujković

Pretposlednje veče 30. Festivala evropskog filma Palić otvoreno je svečanom dodelom nagrada "Aleksandar Lifka", kao i priznanja "Andergraund spirit".

Nakon dodele priznanja zaslužnim za održavanje i opstanak Festivala evropskog filma Palić, uručena su na Letnjoj pozornici najznačajnija priznanja ove smotre, koja slavi 30. rođendan, nagrade „Aleksandar Lifka“.

Nagradu za doprinos evropskoj kinematografiji u kategoriji inostranih stvaralaca primio je kultni nemački reditelj Andreas Drezen, koji je u protekle tri decenije osvajao i palićki Zlatni toranj, priznanje za najbolji film. Nemačkom sineasti, koji se nametnuo u svetu kinematografije daleke 1992. s filmom „Tiha zemlja“, priznanje je uručio programski direktor festivala Miroslav Mogorović, okarakterisavši ga ne samo kao velikog stvaraoca, već i velikog prijatelja Palića:

Andreas Drezen i Miroslav Mogorović Foto: Damir Vujković

– Hvala vam što ste me ponovo primili. Tako je divno mesto, tako divni ljudi. Uvek je zadovoljstvo biti na Paliću. Dosta festivala u svetu postoji gde možete da se sretnete s ljudima, ali na Paliću je to realnost, družimo se, pijemo, razgovaramo, jedemo, gledamo filmove zajedno. I to je retko u Evropi. Gledali smo sinoć s različitim ljudima, različitih nacija, različitih bekgraunda novi film Kena Louča „Stari hrast“, plakali, smejali se zajedno – pa to ima samo na Paliću. Koliko je film sada sjajan poklon svima nama, a na Paliću je to tako jednostavno. Hvala Paliću, hajde da nastavimo da delimo svoje emocije i pobedimo mržnju – odsečan je bio Andreas Drezen, pozdravljen burnim aplauzom.

Marija Kanjas Foto: Damir Vujković

Španskoj multimedijalnoj umetnici Mariji Kanjas darivano je priznanje „Andergraund spirit“ za veliki doprinos nezavisnom filmskom stvaralaštvu. Umetnica iz Sevilje zahvalila se na srpskom na nagradi:

– Hvala. Tako ste divni. Dirnuli ste me u srce – poručila je, a onda s ponosom slikala sa scene publiku, ali uradila i jedan prigodan selfi.

Radoslav Zelenović i Nikola Ristanovski Foto: Damir Vujković

Nakon Milene Zupančič i Igora Gala 2021, odnosno 2022. ovogodišnji dobitnik „Lifke“ za doprinos regionalnoj kinematografije jeste makedonski dramski umetnik Nikola Ristanovski. Najnagrađivaniji makedonski glumac ikad, nakon što je primio još jedno priznanje iz ruku festivalskog direktora Radoslava Zelenovića, ovoga puta na Letnjoj pozornici, uz prethodno video podsećanje na delić opusa, najpre je skromno rekao da „neće dugo“:

Foto: Damir Vujković

– Prelepi ste. Hvala tebi, i tebi, i tebi… Posle dugo vremena sam uzbuđen zaista zbog neke nagrade. Razlog je da sam nekako osetio da neke priče, koje stvaramo, imaju smisla, da ih ipak delimo. Velika mi čast što sam u društvu svih laureata, ove a i prethodnih godina. Puno njih je imalo veliku ulogu u mom formiranju. Želim da ovo dugo traje. Hvala vam puno. A, hajmo sad da gledamo filmove – kazao je Ristanovski, ispraćen ovacijama palićke publike.

Bonus video: Zelenović o 30 godina Palićkog festivala