Rukopisi nepoznatih ranih radova Milutina Bojića u Adligatu

Kultura 08. apr. 202109:48 > 11:18
Podeli:
milutin bojic, marina i zoja bojic, rukopis
Foto: Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat"

"Filosof" i "Gospodin Jova", dva nepoznata i neobjavljena rukopisa Milutina Bojića, od juče se mogu videti u Muzeju srpske književnosti Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat", saopšteno je iz ovog udruženja.

Radi se o sedam stranica Bojićevih ranih radova, a tu su i originalno Bojićevo svedočanstvo za drugi razred Druge beogradske gimnazije iz 1904. godine. Slavni pesnik je bio izvrstan đak, sa svim peticama i „vladanjem primernim, vrednoćom pohvalnom“.

Materijale je Udruženju Adligat poklonila porodica Mirka Bojića, Milutinovog bratanca.

 

Milutin Bojić u rat je ušao kao student filozofije, već istrošenog zdravlja, i nije doživeo njegov kraj. Za svega 25 godina života ostavio je veliki trag u srpskoj književnosti. Кao svedok masovnog umiranja na ostrvu Vidu, napisao je potresnu pesmu „Plava grobnica“, koja je postala simbola patnje i celog Prvog svetskog rata.

Mirko Bojić, Milutin Bojić, AdligatMirko Bojić Foto: Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“

– Dugo prijateljstvo porodice Lazić i porodice Bojić sada je krunisano ovim divnim darom, na neki način i u spomen na putopisca i urednika Ilustrovane politike, dopisnika „Politike“ iz Indije, Mirka Bojića, koji je naročito bio vezan za „Adligat“. Međusobno uvažavanje, ali i posvećenost istim ciljevima u kulturi, želja da prave vrednosti budu zauvek sačuvane, ali i prikazane javnosti, ujedinile su nas na iskreno i duboko – rekao je Viktor Lazić, predsednik „Adligata“ i dodao da će Bojićevi rukopisi biti izloženi „u novom izložbenom prostoru koji se upravo gradi, a u kojem se očekuje veliki broj posetilaca po završetku pandemije“.

Prethodno je „Adligatu“ poklonjena i Bojićeva lična posetnica i knjiga iz njegove lične biblioteke sa više njegovih potpisa, prošarana podvlačenjem i marginalijama slavnog pesnika. Radi se o knjizi „Afekti u današnjoj psihologiji po Vuntu“, profesora Petra Markovića, štampana u Čačku 1910. godine, podsećaju u „Adligatu“.

– Na osnovu podvlačenja teksta, može se mnogo zaključiti o Bojićevim razmišljanjima, dvoumljenjima, filozofskim razmišljanjima i psihološkim stanjima. Izvanredno važan materijal. A nepoznati i neobjavljeni rukopisi, to je zlatni gral njegove zaostavštine, to je još jedno čudo koje se našlo pod našim krovom, koje mi, sa velikim zadovoljstvom čuvamo i predstavljamo javnosti – kaže Lazić.

Komentari

Vaš komentar