milutin bojic, marina i zoja bojic, rukopis
Foto: Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat"

"Filosof" i "Gospodin Jova", dva nepoznata i neobjavljena rukopisa Milutina Bojića, od juče se mogu videti u Muzeju srpske književnosti Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat", saopšteno je iz ovog udruženja.

Radi se o sedam stranica Bojićevih ranih radova, a tu su i originalno Bojićevo svedočanstvo za drugi razred Druge beogradske gimnazije iz 1904. godine. Slavni pesnik je bio izvrstan đak, sa svim peticama i „vladanjem primernim, vrednoćom pohvalnom“.

Milutin Bojić, Adligat Milutin Bojić, Adligat
Milutin Bojić, Adligat Milutin Bojić, Adligat
Milutin Bojić, Adligat Milutin Bojić, Adligat
Milutin Bojić, Adligat Milutin Bojić, Adligat
Milutin Bojić, Adligat Milutin Bojić, Adligat
Marina i Zoja Bojić, Milutin Bojić, Adligat Marina i Zoja Bojić, Milutin Bojić, Adligat

Materijale je Udruženju Adligat poklonila porodica Mirka Bojića, Milutinovog bratanca.

 

Milutin Bojić u rat je ušao kao student filozofije, već istrošenog zdravlja, i nije doživeo njegov kraj. Za svega 25 godina života ostavio je veliki trag u srpskoj književnosti. Кao svedok masovnog umiranja na ostrvu Vidu, napisao je potresnu pesmu „Plava grobnica“, koja je postala simbola patnje i celog Prvog svetskog rata.

Mirko Bojić, Milutin Bojić, AdligatMirko Bojić Foto: Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“

– Dugo prijateljstvo porodice Lazić i porodice Bojić sada je krunisano ovim divnim darom, na neki način i u spomen na putopisca i urednika Ilustrovane politike, dopisnika „Politike“ iz Indije, Mirka Bojića, koji je naročito bio vezan za „Adligat“. Međusobno uvažavanje, ali i posvećenost istim ciljevima u kulturi, želja da prave vrednosti budu zauvek sačuvane, ali i prikazane javnosti, ujedinile su nas na iskreno i duboko – rekao je Viktor Lazić, predsednik „Adligata“ i dodao da će Bojićevi rukopisi biti izloženi „u novom izložbenom prostoru koji se upravo gradi, a u kojem se očekuje veliki broj posetilaca po završetku pandemije“.

Prethodno je „Adligatu“ poklonjena i Bojićeva lična posetnica i knjiga iz njegove lične biblioteke sa više njegovih potpisa, prošarana podvlačenjem i marginalijama slavnog pesnika. Radi se o knjizi „Afekti u današnjoj psihologiji po Vuntu“, profesora Petra Markovića, štampana u Čačku 1910. godine, podsećaju u „Adligatu“.

– Na osnovu podvlačenja teksta, može se mnogo zaključiti o Bojićevim razmišljanjima, dvoumljenjima, filozofskim razmišljanjima i psihološkim stanjima. Izvanredno važan materijal. A nepoznati i neobjavljeni rukopisi, to je zlatni gral njegove zaostavštine, to je još jedno čudo koje se našlo pod našim krovom, koje mi, sa velikim zadovoljstvom čuvamo i predstavljamo javnosti – kaže Lazić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar