Nebojša Romčević/Foto:Vesna Lalić

Veoma je opasna mentalna situacija u kojoj se vlast nalazi i ne vidi se dno na koje će se spustiti ne bi li očuvala svoje pozicije, kaže dramaturg, teatrolog i profesor FDU Nebojša Romčević na najavu da će svim punoletnim građanima Srbije biti isplaćeno 100 evra i poziv da se jave telefonom kako bi dobili taj novac.

– Ovo je kulminacija apsurdnih postupaka partijskog državnog aparata. “Država ti ništa ne može dati što ti već nije uzela”, govorio je Čerčil. A SNS se poistovetio sa državom, Aleksandar Vučić misli da je njegova dobrobit dobrobit države. Takve slučajeve istorija pamti u ličnostima poput Ivana Groznog, Luja XV ili Napoleona – kaže Romčević.

Državnim novcem podmićuju se glasači, i to nije prvi put, ocenjuje on.
– Nešto se ozbiljno tu valja iza brda, ali je teško reći šta. A ovo je očigledno potez očajnika, a očajnička situacija traži očajničke mere. Pretpostavljam da će ti ljudi koji pozovu ostaviti i svoje lične podatke i obećanje glasa. Vlast će, dakle, tih 100 evra uzeti iz budžeta namenjenog školstvu, zdravstvu ili nekoj sličnoj oblasti i njime otvoreno kupovati svoj opstanak. To svet nije video – navodi Romčević.

Na pitanje da li će pozvati otvorenu telefonsku liniju i prijaviti se, Romčević uz osmeh kaže da razmišlja to da uradi.

– Hoću da pozovem i vidim šta će da me pitaju. Nije to možda ni loše, da uzmem taj novac i poklonim ih nekom fondu za borbu protiv totalitarnih režima, ili televiziji N1. Možemo taj novac da preusmerimo na nešto korisno. Što da finansiramo samo vlast? Mogu da ga pošaljem opoziciji uz poruku “Evo, častimo Vučić i ja” – predlaže Romčević.

Pročitajte još:

A onda, sasvim ozbiljno, konstatuje da situacija nije baš zavidna.

– Zbir iracionalnih i neodgovornih poteza povučenih u poslednjih mesec dana je prosto neverovatan. Pitanje je kako će stanovništvo psihički izaći iz svega ovoga i svemu ovome stati na kraj – zaključuje naš sagovornik.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare