Rad Nemanje Nikolića sa izložbe "Ritam varijacija" Foto: Galerija Rima/Promo

Izložba Nemanje Nikolića "Ritam varijacije", na kojoj će umetnik premijerno predstaviti najnoviji ciklus apstraktnih slika, biće otvorena 13. aprila u Galeriji RIMA, saopšteno je iz ove galerije.  

Slike velikih formata, koje će biti predstavljene na postavci „Ritam varijacije“, nastale su tokom 2020. godine. Ovi radovi potcrtavaju samostalnost slike sa sopstvenim zakonitostima, nezavisnim od spoljašnje stvarnosti kao i bilo koje druge umetnosti, uključujući i film.

„U digitalnoj eri, koja je sa jedne strane, do granica dekorativnosti istrošila minimalističku geometrijsku estetiku, a sa druge strane, svakodnevicu preplavila pokretnim slikama (i njihovim ritmovima), percepcija savremenog čoveka rezonira sa kinematografski podtekstom Nikolićevih radova i time ga, naizgled paradoksalno, pomera na branik integriteta i autonomije apstraktne slike s početka 21. veka“, navodi istoričarka umetnosti Nevena Martinović u katalogu izložbe.

Nemanja Nikolić rođen je 1987, a diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2010. godine, na slikarskom odseku, gde je završio i doktorske studije. Od 2018. godine radi na Fakultetu likovnih umetnosti gde je trenutno u zvanju docenta.

Do sada je imao samostalne izložbe u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, Galerija Dix9 Helene Lachermoise u Parizu, Centru za savremenu umetnost Crne Gore, Galeriji ERD u Seulu, Domu omladine Beograda, Galerija RIMA u Kragujevcu, Umetničkomk prostororu U10… Takođe, učestvovao je na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu, do Beograda, preko Ljubljane, do Beča, Španije, Holandije… 

Artefakt sa izložbe „Ritam varijacija“ Nemanje Nikolića Foto: Galerija Rima/Promo

Dobitnik je više priznanja, među kojima su Nagrada za crtež iz fonda Vladimir Veličković, Nagrada za inovaciju iz fonda Miloš Bajić, a njegovi radovi se nalaze u brojnim privatnim i javnim kolekcijama. 

Nikolić je i inicijator nastanka Umetničkog prostora U10.

Izložba „Ritam varijacije“ u Galeriji RIMA trajaće do 8. maja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar