Marko Stanković JEDINI IZLAZ, festival Ravno selo
Foto: Vidoje Vujatović/Promo

Dodelom nagrada ostvarenjima "Lihvar", "Pripreme za zajednički život na neodređeno vreme" i "Jedini izlaz" sinoć je završen 4. po redu međunarodni Ravno selo festival debitantskog filma.

Film „Lihvar“ u režiji Nemanje Ćeranića i po scenariju Strahinje Madžarevića proglašen je najboljim filmom festivala, odlučio je stručni žiri koji su činili Svetozar Cvetković, Staša Koprivica i Vuk Ršumović, dok je najbolji režiser Lili Horvat za mađarski film „Pripreme za zajednički život na neodređeno vreme“.

– „Lihvar“ je kompletno delo, sa svim svojim umetničkim stavkama perfektan, nismo mu našli slabu tačku, tako da je zaslužio da bude najbolji film, dok Lili Horvat, kao autorka filma koji je dobio najbolju režiju, poseduje izvesna sredstva rediteljska koja su neverovatno inovativna, interesantna i sveža i to je odlučilo da ona dobije ovu nagradu  obrazložila je sinoć članica žirija Koprivica.

Publika je kao najbolji film izabrala „Jedini izlaz“ u režiji Darka Nikolića sa Anđelkom Prpić u glavnoj ulozi, kojim je festival i zatvoren.

Glumac Vukašin Jovanović koji je u „Jedinom izlazu“ igrao epizodnu ulogu Andreja Matića istakao je večeras da je upravo ta uloga bila inspirativna i od velike pomoći za dalji rad i razvoj.

Ibrahim Batuhan i Ruzica Anja Tadic, festival Ravno selo
Ibrahim Batuhan i Anja Tadić Foto: Vidoje Vujatović/Promo

– Prijalo mi je da radim na tom projektu. Film je u bioskopima prošao fenomenalno, ali sa ograničenim mogućnostima. Ovi festivali su zlatna stvar i ja sam uspeo da ispratim neki prateći deo što se tiče studentskog i dokumentarnog dela, jako su mi se svideli i koncept i program – istakao je Jovanović.

U okviru dela programa „Selom kruže filmske priče“, kroz koji su u četiri dana nastajali kratki filmovi upravo u Ravnom Selu, specijalno priznanje i poziv da bude deo festivala sledeće godine dobio je film „Nada“, dok je u kategoriji studentskog filma glavna nagrada otišla ostvarenju „Sve je dobro“ Ružice Anje Tadić.

Osnivač festivala Lazar Ristovski istakao je da su utisci samo pozitivni, dodavši da danas počinje zidanje Doma kulture u Ravnom Selu, zbog čega je, između ostalog, taj festival i osnovan pre pet godina.

– Uspeli smo da dođemo do toga da započnemo izgradnju Doma kulture koji je izgoreo, a za ovo vreme festival je rastao, mnogo je novih filmova, programa, sve je više publike. Svake noći dođe 2.000 ljudi da gleda filmove i to nam daje opravdanje za sve što radimo. Kada govorimo o decentralizaciji kulture, mislim da ovim pokazujemo da je to moguće – zaključio je Ristovski.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar