Scena iz filma Samo jednom se ljubi
Scena iz filma Samo jednom se ljubi Foto:Screenshot

Vladica je skočila iz kreveta i otrčala do vrata koja iz studija vode u hodnik gdje su garderobe, šminkerice i produkcija. Vratila se nakon nekoliko minuta govoreći kako nije bilo ništa hitno. Nije ni primijetila da je i otišla i vratila se potpuno gola. Gledali smo je i počeli se smijati, priča za Nova.rs poznati zagrebački reditelj Rajko Grlić o tome kako su snimane ljubavne scene u njegovom poznatom filmu „Samo jednom se ljubi”.

U serijalu tekstova i anketi među umetnicima koju je radila Nova.rs, kao najbolja ljubavna scena YU filma proglašen je ceo film „Samo jednom se ljubi”, zato što je sastavljen od brojnih fenomenalno snimljenih ljubavnih scena. Rajko Grlić, reditelj tog filma koji je izašao pre tačno 40 godina, ispričao je ekskluzivno za naš portal kako su snimane legendarne ljubavne scene između Vladice Milosavljević i Mikija Manojlovića.

Rajko Grlic
Rajko Grlić Foto:Vesna Lalić

– „Ljubavne scene“ ne snimaju se ni lako ni brzo. Uz to nikome nisu ugodne, ni glumcima ni ekipi. Iznad njih, pogotovo na početku, uvijek lebdi neka napetost, nelagoda. A dok su one tu ništa se dobro ne može napraviti – kaže Rajko Grlić na početku svoje priče.

– Kako bi sve to sveo na minimum pripremajući „Samo jednom se ljubi“ dugo sam, i to nekoliko mjeseci prije snimanja, pričao s glumcima o tome sto ćemo i kako. Vladica je bila nesigurna, suzdržana a Miki hrabar. Pamtim kako ga je zabavljala njena bojažljivost, kako ju je nervirao pričama da će se krupni kadrovi snimati naknadno s profesionalnim porno glumcima – dodaje Grlić.

– Kako bi nelagodu smanjili na minimum organizirali smo snimanje tih scena tijekom jednog tjedna. Druga velika olakšavajuća okolnost bila je da smo ih radili u studiju sto je Pići Pinteru omogućilo da napravi generalno svijetlo i dalje radi s vrlo malim korekcijama. Znači bilo smo i brzi i izolirani. Uz to Vladica Milosavljević je unaprijed tražila da oko kamere budu samo oni koji tu zaista moraju biti.

Scena iz filma Samo jednom se ljubi
Scena iz filma Samo jednom se ljubi Foto:Privatna arhiva Rajka Grlića

– Nakon sto smo posložili sve te predostrožnosti krenuli smo u snimanje. Prvi nam dan nije nam donio dobar materijal. Drugi je bio malo, ne puno, bolji. Trećeg dana, taman kada smo počeli, došla je sekretarica s molbom da Vladica dođe na telefon jer je mama nešto hitno treba. Vladica je skočila iz kreveta i otrcala do vrata koja iz studija vode u hodnik gdje su garderobe, šminkerice i produkcija. Vratila se nakon nekoliko minuta govoreći kako nije bilo ništa hitno. Nije ni primijetila da je i otišla i vratila se potpuno gola. Gledali smo je i počeli se smijati. Ona je shvatila zašto se smijemo, raširila ruke i uz smijeh slegla remenima. Stidljivost, strah, nelagoda i sve to što je lebdjelo iznad nas odjednom je nestalo. Treći dan je bio i više no uspješan – kaže poznati reditelj.

Plakat filma Samo jednom se ljubi Foto: Promo

– Na tom sam snimanju naučio dvije stvari; da se prvi dan snimanja takvih scena, nekada čak i dani, mogu mirno, i to unaprijed, smatrati izgubljenim. I drugo; glumice su u pripremama uvijek pune straha i bojazni. Glumci su hrabri. Na samom snimanju stvar se najčešće okreće. One su tu puno hrabrije i jednom kada se opuste rade sjajno. Glumci za razliku od njih vrlo često upravo u tom trenutku gube hrabrost, postaju bojažljiviji, imaju previše pitanja – zaključuje na kraju Rajko Grlić.

Miki

U filmu „Samo jednom se ljubi” glume i Zijah Sokolović, Jagoda Kaloper, Erland Jozefson, Zvonko Lepetić i drugi. Naslovnu pesmu otpevao je slavni Ivo Robić. Jedan od najcenjenijih filmova reditelja Rajka Grlića, prikazan je u Kanu, a na festivalu u Valensiji, Miki Manojlović je osvojio Grand prix za najbolju mušku ulogu.

Bonus video: Miki Manojlović izjava sa premijere Južni vetar 2

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar