Goran Marković Foto: Festival autorskog filma/Promo

Festivala autorskog filma svečano je otvoren sinoć u Kombank dvorani uručenjem nagrade za životno delo reditelju Goranu Markoviću, a potom i premijerom filma "Francuska depeša" Vesa Andersona.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja 27. Festivala autorskog filma predsedniku saveta ove manifestacije Srdanu Goluboviću i selektorki Maši Seničić pripala je čast da predstave laureata nagrade za životno delo.

Seničićeva ga je predstavila kao „reditelja čiji su filmovi snažno odredili način na koji gledamo Beograd i način na koji čitamo prepoznatljive mikrokosmose unutar našeg društva“.

PROČITAJTE JOŠ

„Goran Marković jedan je od retkih autora, ne samo u domaćoj, nego i u evropskoj i svetskoj kinematografiji, koji je izgradio beskompromisan autorski svet uz izuzetan osećaj, potrebu i komunikaciju sa publikom“, kazao je Srdan Golubović, a zatim pozvao Markovićeve bivše studente, prisutne u sali, da se takođe popnu na binu i zajednički dodele nagradu našem slavnom filmskom autoru.

Među njegovim studentima, danas značajnim filmskim stvaraocima koji su izašli na binu bili su: Srđan Dragojević, Stefan Arsenijević, Janko Baljak, Vladimir Perišić, Ivan Ikić

Marković sa studentima na bini Foto: Festival autorskog filma/Promo

Iznenađen i dirnut ovim gestom, Marković je prihvatajući nagradu objasnio značaj Festival autorskog filma, rekavši kako FAF okuplja publiku koja je drugačija.

„Za ovih 27 godina su se čitave generacije ljudi sa prefinjenim ukusom, hrabrošću i zainteresovanošću za nešto što je istina ili novina. Uvek je to bio bastion prema neukusu i prema teškim vremenima i mesto gde možete naći utehu“, zaključio je Marković i festival proglasio zvanično otvorenim.

Foto: Festival autorskog filma/Promo

Nakon dodele nagrade direktor festivala Igor Stanković ocenio je da FAF „odvažan, nepredvidiv, iracionalan i začudan autorski svet festivala nudi zavidnu količinu antitela za virus nove nerealnosti u kojoj smo se našli“.

Umetnički direktor festivala Srđan Vučinić publiku je „prošetao“ kroz ovogodišnji program, pozivajući je da isprati bogatu i raznoliku selekciju 27. Festivala autorskog filma.

„Živimo u trenutku u vremenu kada je film istisnut iz bioskopa. U mraku bioskopske sale danas retko vlada tišina jer sadržaj koji je okupirao redovne bioskopske repertoare najčešće je irelevantan. Zbog toga je Festival autorskog filma jedinstven događaj“, rekao je selektor Stefan Ivančić i pozvao publiku da u narednih sedam dana „kolektivno gledaju svetove koje će jedino moći da dožive na Festivalu autorskog filma“.

FAF, 27. po redu nastavlja se danas proekcijom filmova u Kombank dvorani, Domu omladine, Dvorani kulturnog centra, Fontani… U okviru takmičarskog programa festivala pred publikom će se naći naslovi: „Vetar će nas odneti“ Abasa Kijarostamija, „Kelti“ Milice Tomović, „Bendeta“ Pola Verhovena…

BONUS VIDEO:

Goran Marković – Neću da sarađujem sa ovom mračnom vlašću

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare