Jug Radivojević/Dobrica Ćosić. Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, EPA/MAJA ILIC

"Deobe" su nepogrešiva definicija našeg mentaliteta, naših večitih podela koje su nas vodile i nepovratno vode ka raspadu društva, kaže za Nova.rs reditelj Jug Radivojević koji postavlja čuveno delo Dobrice Ćosića na scenu Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Biće to prvi put da Ćosićev roman „Deobe“, za koji je 1961. godine dobio drugu NIN-ovu nagradu, bude pretočen u pozorišnu predstavu.

– To je kapitalno delo srpske književnosti, napisano je pre tačno 60 godina, dok se ove godine navršava 100 godina od rođenja slavnog autora. Predstavu radimo u produkciji tri teatra, od severa ka jugu i obratno – Srpskog narodnog pozorišta iz Novog sada, Narodnog pozorišta Niš i Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici – priča Radivojević koji „Deobe“ radi po dramatizaciji Spasoja Ž. Milovanovića.

Deobe, Dobrica Ćosić. Foto: Promo

Ćosić je, nastavlja reditelj, napisao roman sa nekoliko tokova a oni su se opredelili za onu najdramatičniju liniju priče – o raspadu i tragediji srpske porodice, kao naš usud u svim vremenima.

– Svako protiv svakoga, najrođeniji jedni protiv drugih, inatom čovek protiv samoga sebe. U komadu antičkih dimenzija, sin udara na oca, otac na sina. Poput Laja i Edipa, noseći tragediju u nasleđu, kroz prošlost bez budućnosti. Napravićemo aktuelnu i živu predstavu, govoreći o podelama i tragedijama kroz Drugi svetski rat, govorićemo o vremenima u kojima živimo, o desnici, levici, o nacizmu, i pokušaju da se ne pripada. Da se bude svoj, pa makar i sam – objašnjava Jug Radivojević, koji potpisuje i scenografiju.

Rad na predstavi počeo je 1. februara a u glumačkoj podeli je 11 glumaca, sedam iz Novog Sada i po dva iz Niša i Gračanice. To su Nebojša Savić (Uroš Babović, seoski gazda), Sonja Damjanović (Vida, njegova žena), Miloš Cvetković (Miloš, njihov sin), Nebojša Đorđević (Vita, njihov sluga), Milan Kovačević (Adam Katić, seoski gazda), Grigorije Jakišić (Dušan Katić, student, njegov sin), Igor Damnjanović (Ljubiša Dačić, njihov sluga), Strahinja Bojović (Doktor, građanski političar), Dejan Cicmilović (Kosta Cvetić, major), Valentin Vencel (Nemački oficir) i Bojana Milanović (Mlada).

Radivojević potpisuje i scenografiju, a autorsku ekipu čine i dramaturg Božidar Knežević, kostimograf Tatjana Radišić, a kompozitor je Aleksandar Srebrić. U timu su i Danilo Mlađenović, asistent scenografa, Igor Damnjanović, za scenski pokret i scenski govor zadužen je Radovan Knežević.

“Deobe” će prvo izvođenje imati 9. marta u Gračanici, potom 11. marta u Nišu i na kraju 16. marta u Novom Sadu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar