Loren de Kar, muzej Luvr
Loren de Kar Foto: ALAIN JOCARD / AFP / Profimedia

Luvr će imati ženu na čelu prvi put u istoriji tog muzeja dugoj 228 godina. Loren de Kar, koja je trenutno predsednica dve druge muzejske institucije u Parizu, preuzeće novu funkciju, jednu od najvažnijih na svetu u oblasti umetnosti, 1. septembra, saopštilo je francusko Ministarstvo kulture.

Loren de Kar je od 2014. direktorka Muzeja Oranžerije, a od 2017. i Muzeja Orse. Ona će preuzeti upravljanje Luvrom, koji ima godišnji budžet od 240 miliona evra, i više od 2.000 zaposlenih, u teškom trenutku, piše N1. 

Pandemija je zaustavila svetski turizam, a pre njenog udara prošle godine, Luvr je imao oko deset miliona posetilaca godišnje i bio je najposećeniji muzej sveta. Tokom pandemije taj broj je pao na 2,7 miliona, budući i da je veliki deo tog vremena bio zatvoren.

POGLEDAJTE JOŠ:

De Kar je među malo žena koje su vodile francuske muzeje.

„To je posledica toga što zvanične institucije nisu dovoljno otvorene za žene, ili što nemaju u njih dovoljno poverenja“, rekla je De Kar u intervjuu za Njujork tajms 2018. godine. „A tu je i pitanje autocenzure, žene misle da nisu dovoljno dobre za takvu vrstu posla“, dodala je.

„Žene treba da prevaziđu sumnju u sebe, i da same sebi kažu: ja sam sposobna za ovo, to dolazi u pravom trenutnku u mojoj karijeri i u mom životu, spremna sam“, rekla je ona tada.

Luvr pripada državi, pa predsednik Francuske imenuje šefa muzeja, tako je De Kar imenovana odlukom Emanuela Makrona.

Žan-Luk Martinez bio je predsednik Luvra od 2013, a tokom njegovog mandata taj muzej povećao je broj posetilaca na više od deset miliona godišnje prvi put.

Ipak, kritičari mu zameraju da je „prodao“ Luvr partnerstvom muzeja sa brendovima poput Uniqlo ili Dior, ili iznajmljivanjem prostora Bijonse i Džej Ziju za snimanje spota. Bio je optužen i za propuste tokom renoviranja.

Martinez će ostati u muzeju do 31. avgusta, kada će preuzeti funkciju ambasadora kulturnog nasleđa.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar