Mona Liza, Đokonda
Mona Lisa u muzeju Luvr. Foto: Martin BUREAU / AFP / Profimedia

Muzej Luvr, koji je zatvoren već mesecima, pokrenuo je onlajn platformu na kojoj je moguće pogledati jednu od najimpresivnijih umetničkih kolekcija na svetu.

Više od 480.000 umetničkih dela, koje su u vlasništvu Luvra, sada je dostupno potpuno besplatno na specijalizovanoj platformi, saopštio je pariski muzej.

Zvaničnici Luvra, muzeja koji je već mesecima zatvoren zbog lokadauna u Francuskoj, odlučili su se da svim ljubiteljima umetnosti omoguće da za dž uz samo jedan klik pogledaju čitavu muzejsku kolekciju, među njima i remek-dela kao što su „Mona Liza“, „Miloska Venera“, „Sloboda vodi narod“…  Autori čija su dela sada dostupna onlajn su majstori, poput Rembranta, Van Dajka, Rubensa, Karavađa, Van Ajka, Van Goga, Delakroe…

„Luvr sada skida prašinu sa svojih blaga, čak i onih manje poznatih ili nepoznatih. Po prvi put svako može da pristupi našoj celokupnoj kolekciji, a za to je potreban samo kompjuter ili mobilni telefon. I mogu se videti apsolutno sva dela, bilo da su izložena u muzeju, da su negde na pozajmici, ili u skladištu. Od zapanjujućeg kulturnog bogatstva svakoga deli samo klik“, izjavio je Žan Luk Martinez, direktor pariskog muzeja.

Čelni čovek najposećenije muzejske institucije na svetu do pandemije koronavirusa dodao je kako se nada da će digitalni sadržaj Luvra samo ponukati i inspirisati posetioce da jednoga dana kada ponovo otvore vrata otkriju čitavu kolekciju i uživo, preneo je CNN.

Muzej Luvr Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Masivnoj kolekciji može se pristupiti jednostavnom ili naprednom pretragom, a takođe virtuelni posetioci mogu kreirati tematske albume od umetničkih dela. Pokrenuta je i interaktivna mapa, koja omogućava onlajn publici da zaviri u svaku prostoriju Luvra i „izbliza“ pogleda svako delo. Muzej je raspoređen u osam odeljenja, a raspon se kreće od egipatskih antikviteta, preko renesansnih skulptura, do islamske umetnosti i slika iz čitavog sveta iz različitih istorijskih perioda. Tačnije, kolekcija pokriva 9.000 godina istorije umetnosti.

Specijalizovana platforma biće redovno obogaćivana novim sadržajima, a osim osnovnih informacija o svakom delu, posetioci će moći da saznaju i priče koje se kriju iza svakog dela i još neke nepoznate trivije.

„Tužno je što je muzej zatvoren, jer umetnička dela su pravljena da bi bila viđena. Ako već ne radimo, onda je ovo jedan od načina da se ona vide“, konstatovao je direktor.

Luvr koji je decenijama unazad bio najposećeniji muzej na svetu zamandaljen je za posetioce od kraja oktobra prošle godine zbog pandemije koronavirusa i neizvesno je kada će ponovo otvoriti svoja vrata.

Do pandemije muzej je svakodnevno posećivalo između 30 i 40 hiljada ljudi. Samo u prošloj godini zbog lokdauna Luvru je opala poseta za čak 72 odsto, zbog čega je muzej pretrpeo gubitke od gotovo stotinu miliona evra.

Ali, zatvaranje muzej koristi za rekonstrukciju. Već neko vreme u Luvru se obavljaju radovi na obnovi muzejskog prostora, restauraciji umetničkih dela, održavanju i katalogizaciji eksponata.

Zatvorena vrata Luvra Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Takođe, muzej privodi kraju još jedan ambiciozni i skupoceni poduhvat. U pitanju je petogodišnji projekat premeštanja vrednih artefakata iz Pariza u moderno novo zdanje, u „Centar za konzervaciju Luvr“ u gradu Lijeven, udaljenom od francuske prestonice dvestotinak kilometara.

Do sada je iz centralnog muzejskog podruma u Parizu i drugih „skladišta“ prebačeno više od 100.000 umetničkih dela. Među njima su slike, skulpture, antički tepisi, tapiserije, figurine, antikvitetni nameštaj koji datiraju iz perioda počev od antike do 19. veka.

Novi dom vrednih artefakata, kako su saopštili iz Luvra, biće jedan od najvećih umetničko-istraživačkih centara u Evropi, koji će otvoriti svoja vrata za muzejske eksperte, konzervatore, studente…