Foo Fighters
Foo Fighters Foto:Jared Milgrim / The Photo Access / Profimedia

Pre 35 godina Elvis Prisli, Džejms Braun, Litl Ričard, Badi Holi, Rej Čarls, Fets Domino, Čak Beri, Sem Kuk, "Everli braders" i Džeri Li Luis postali su prvi muzičari koji su ušli u novoosnovani Rokenrol hol slavnih.

Ideja Ahmeta Erteguna, direktora „Atlantik rekordsa“ i Jana Venera, osnivača časopisa „Rolingstoun“, bila je da Dvoranom slavnih, sa sedištem u Klivlendu, u američkoj državi Ohajo, odaju počast istaknutim muzičarima i njihovim dostignućima kroz istoriju popularne muzike.

I od tada svake godine među muzičarima a i u javnosti se „bije bitka“ ko će postati novi član prestižnog Rokenrol hola slavnih. Za „najveće priznanje“ u rokenrolu, kako se članstvo u ovoj dvorani najčešće naziva, ove godine u trci je 16 imena koja su ostavila dubok trag u popularnoj muzici.

Da li će Tina Tarner, Stivi Niks i Kerol King postati dvostruke „stanovnice“ (Tarnerova uvršćena kao deo dua „Ajk i Tina“, Niksova kao deo „Flitvud meka“, a Kingova kao kanautorka), ko će pobediti u „sukobu“ hip-hip zvezda, kakve su Džej Zi i El El Kul Džej, da li će Čaka Kan, Dajana Vorvik i Kejt Buš konačno biti uvršćene, hoće li se odati priznanje Feli Kutiju, da li je došao red na Toda Rundgrena, sastave „Divo“, „The Go-Go’s“, „Njujork dolse“, „Ajron mejden“, da li će „Fu fajtersi“, Meri Džej Blajdž ili „Rage Against the Machine“ morati još malo da se strpe, pitanja su koja se postavljaju od februara kada su objavljene nominacije za „Klasu 2021“.

Narednih dana biće poznat ishod glasanja članova Fondacije Rokenrola hola slavnih, kao i publike, a svečana ceremonija biće održana 30. oktobra u Klivlendu.

Iako možda ima drugih umetnika koji su pre zaslužili da budu uvršćeni u Rokenrol hol slavnih, ovih sedam imena, kako prognozira sajt „Klivlend“, u narednim danima će biti obnarodovani kao novi „stanari“ prestižne klivlendske dvorane:

„Sigurica“ – „Fu fajters“, Tina Tarner i Džej Zi

Ko god sumnja da će sastav „Fu fajters“, koji je nekadašnji bubnjar „Nirvane“ Dejv Grol osnovao nakon samoubistva Kurta Kobejna 1994. godine trebalo bi da se priseti da je upravo taj muzičar imao čast da održi potresni govor prilikom prošlogodišnjeg specijala, emitovanog na kanalu HBO, zbog pandemije. Takođe, i da je baš muzika „Fu fajtersa“, od svih bendova na svetu, odabrana da bude emitovana tokom lajv strima kada je obnarodovana selidba Rokenrol hola slavnih u veći prostor u Klivlendu. Neizbežno je pomenuti da je sastav, predvođen uticajnim pevačem i gitaristom, osvojio četiri Gremija samo u rok kategoriji i da je prodao više od 12 miliona albuma širom sveta. I dok se svakako postavlja pitanje ima li nekog važnijeg benda, koji se proslavio u drugoj polovini devedesetih koji je pre zaslužio da se nađe u klivlendskoj dvorani pre „Fu fajtersa“, odgovor je da zasigurno ima. Međutim, s obzirom da je Dejv Grol odavno miljenik muzičke industrije, čovek kojeg vole svi a i on sve, „Fu fajtersi“ su ovoga puta „sigurica“. A Grolova neprestana borba da rok muziku, kako zna i ume, održi u životu još jedan su bonus. Ako se kladite na „Fu fajters“ da će postati deo „Klase 2021“, novac vam je na sigurnom.

S obzirom da se Dvorana slavnih rokenrola pune 23 godine oglušuje o mogućnost da kandiduje jednu od najpoznatijih pevačica ikad za svoju „počasnu stanovnicu“, Tina Tarner je ovoga puta sasvim izvesna. Iako je uvršćena kao deo dua „Ajk i Tina Tarner“ još 1991, od tada se u svetskoj javnosti diže halabuka zbog toga što nije nominovana i kao solo izvođač. Pogovoto ako se uzmu u obzir njeni podvizi u solo karijeri. A oni u brojkama izgledaju ovako – objavila je deset studijskih albuma u solo karijeri, od čega prvi „Tina Turns The Country On!“ 1974, ogromni tiraži, jer je jedna od najprodavanijih umetnica svih vremena, 12 Gremi priznanja od ukupno 160 nagrada koje je dobila tokom karijere, hitovi na prvim mestima top lista.

Dokumentarac „Tina“, koji je nedavno premijerno emitovan na kanalu HBO, koji će inače prenositi ovogodišnju ceremoniju, ponovo je sve, pa i Rokenrol hol slavnih podsetio na sve poduhvate velike pevačice. U to da će ući i kao solo umetnik u Dvoranu slavnih, više niko ne sumnja, jedino na šta niko ne može da se opkladi jeste da li će Tina Tarner doći iz „svoje Švajcarske“ u bivšu domovinu na ceremoniju…

 

Od trenutka kada su saopštene nominacije za potencijalne nove „ukućane“ Rokenrol hola slavnih, niko nije dovodio u pitanje jednog od najuticajnijih hip-hop umetnika u poslednje dve i po decenije, Džeja Zija. I dok je na početku karijere, 1994. danas 51-godišnji muzičar bio loše sreće, ne mogavši da pronađe diskografsku kuću koja bi mu objavila album, rešio je da uzme stvar u svoje ruke. I 1996. godine sa Dejmonom Dešom i Karimom Bigsom osniva sopstvenu izdavačku kuću „Rokafela rekords“. Autor geto himne kojom je 1998. godine proglašena njegova hit numera „Hard Knock Life“, rođen je u siromaštvu, a postao je jedan od najbogatijih i najuticajnijih Afroamerikanaca u muzičkom biznisu. Uostalom, baš se Džej Zi diči značajnim rekordom – čovek je sa najvećim brojem albuma broj jedan na Bilbordovoj listi albuma. Gotovo je nemoguće zamisliti da će Džej Zi, nakon što su „stanovnici“ Rokenrol hola slavnih proteklih godina posthumno postali Tupak Šakur i Notorijus B.I.G, biti zaobiđen ovoga puta.

Konačno – „The Go-Go’s“ i „Njujork dols“

Američka ženska nju-vejv petorka, koju je predvodila pevačica Belinda Karlajl, osnovana je 1978, a tri godine kasnije objavile su album prvenac „Beauty and the Beat“. I tada su se upisale u istoriju, postavši prvi ženski bend koji je imao debi na prvom mestu američke liste albuma. Pride bila je u pitanju ploča okarakterisana kao jedan od „kamena temeljaca američkog nju-vejva“, na kojoj su se našle pesme koje su same komponovale, snimile i izvele. A i singlovi skinuti sa tog albuma takođe su bili među prvih 20 na listi najprodavanijih singlova. Dokumentarac o bendu iz prošle godine, prikazan na kanalu Showtime, samo je podgrejao interesovanje javnosti za pionirski ženski bend. I dok bi mogao da se ponovi scenario od prošlog puta kada je Pet Benatar, na koju su se svi kladili, a „izvisila je“, za razliku od američke pevačice „The Go-Go’s“ ipak imaju „jače oruđe“ u rukama i bolji publicitet.

 

Slavni njujorški sastav prvi put je bio u trci za Rokenrol hol slavnih daleke 2001. godine. I onda ih se čitave dve decenije niko nije setio. Ali, sada se čini kao da bolji trenutak od ovoga ne postoji za bend koji je istoimeni debi album objavio 1973. godine. Iako su početkom 2021. ostali bez jednog od osnivača Silvejna Silvajna, sada se navršava 15 godina od povratničkog albuma benda „One Day It Will Please Us to Remember Even This“. Ako se uzme u obzir da su proteklih godina u Dvorani slavnih ušli ispisnici sastava koji predvodi Dejvid Johansen – „Roksi mjuzik“ i „Ti reks“, onda je jasno da je kultna grupa iz Njujorka sada konačno došla na red.

Rok klasika – Tod Rundgren

Ako tražite nekog ko nije „in“, a predstavlja „klasiku“, onda je to američki multiinstrumentalista, pevač i producent Tod Rundgren. I možda nikada nije bio toliko popularan van granica Amerike, ali ovaj muzičar je svoj prvi hit imao još 1969. godine – „We Gotta Get You a Woman“. Muzičar, čije su pesme „Can Be Still Be Friends“ ili „Hello, it`s Me“ nezaobilazne na rok stanicama, stadionima, arenama, važi i za jednog od pionira kada su muzički spotovi u pitanju, kao i internet distribucija muzike. Ne samo da ovaj 71-godišnji muzičar ima impresivnu solo karijeru, već je svirao i u dva benda, a radio je i kao producent za druge izvođače. Među pločama koje je Rundgren producirao su „Grend fank reilroud“, „Njujork dolsi“, Mit Louf…

Tajni džoker – Fela Kuti

Ako se za nekog može reći da nije glavni favorit, a da ima svaku šansu da posthumno postane stanovnik Dvorane slavnih rokenrola, onda je to pionir „afrobita“, ali i žanra „world music“ Fela Kuti. Nigerijski muzičar, rođen 1938. godine nedaleko od Lagosa, u dobrostojećoj porodici sa 24 godine seli se u London i osniva prvi bend „Koola Lobitos“. Mešajući po povratku u Nigeriju afričke ritmove sa džezom, fankom i psihodelijom, stvara „afrobit“. Pevač, saksofonista, producent, aranžer nije samo ostavio traga sa svojom muzikom. Neumorni borac protiv nepravde i diskriminacije, iako je prerano otišao (preminuo u 58. godini od side), ostavio je toliki trag da su ga neki izjednačavali sa Nelsonom Mandelom i nazivali „kraljem Afrike“. Prognozira se da će se ove godine sa Kutijem ponoviti priča iz 2018. godine kada je Nina Simon konačno uvršćena u Rokenrol hol slavnih.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare