Silvain Silvain Foto:Thomas Bartilla / AKG / Profimedia

Gitarista sastava "Njujork dols" Silvain Silvain preminuo je u 69. godini od raka, javili su svetski mediji.

Gitarista i koosnivač kultnog njujorškog benda umro je u sredu, preneo je američki sajt „Pičfork“, uz podsećanje da je muzičar u aprilu 2019. godine saopštio da boluje od raka.

Muzičar je rođen kao Silvain Mizrahi u Kairu 1951. godine. Sa porodicom, jevrejskog porekla, seli se iz Egipta zbog antisemitizima, najpre u Pariz, da bi se na kraju skrasili u Njujorku.

Kada se u školi u njujorškom Kvinsu upoznao sa bubnjarem Bilijem Mursijom, ovaj tandem pokreće liniju odeće „Truth and Soul”, koja će odigrati ključnu ulogu u revolucionarnom imidžu sastava „Njujork dols“.

Na prva dva albuma legendarnog benda „New York Dolls“ (1973.) i „Too Much Too Soon“ godinu dana kasnije, osim gitare, svirao je i klavir, i pevao prateće vokale.

Nakon raspada „Dolsa“ otisnuo se u solo vode, a samostalni album prvenac „Sylvain Sylvain“ objavio je 1979. godine.

Kada su se ikone pank roka ponovo okupile u novom milenijumu pridružio se članovima benda, i učestvovao u snimanju albuma „One Day It Will Please Us to Remember Even This“, (2006), „Cause I Sez So“ (2009) i „Dancing Backward in High Heels“ 2011. godine.

„Bio je moj najbolji prijatelj tolike godine. I dalje se sećam trenutka kada je upao na našu probu sa gitarom pod rukom nakon što su ga deportovali iz Amsterdama. Odmah sam ga zavoleo. Nedostajaćeš mi, stari druže“, napisao je Dejvid Johansen, nekadašnji frontmen „Njujork dolsa“.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar