Predstava Kazimir i Karolina Foto: Promo/Srđan Pabllo Doroški

Više od hiljadu vojvođanskih pisaca, umetnika i intelektualaca peticijom protestuje zbog zabrane turneje Salašarskog pozorišta (Tanyaszínházi) i od Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine traži da se zbog te odluke ogradi od predsednika NSM M Jenea Hajnala i pozove ga na odgovornost.

Potpisnici traže da NSVM na prvoj jesenjoj sednici stavi na dnevni red diktat Jenea Hajnala i da se ogradi od njega! „Zatim, da se izjasni o tome da ljudi u pozorištu i pozorišni kritičari svoj rad, nadalje, mogu obavljati u slobodnoj atmosferi, a publika nesmetano može posećivati pozorište”, dodaje se u inicijativi.

Peticiju dostavljenua Nacionalnom savetu vojvođanskih Mađara (NSVM) u Srbiji potpisalo je 1.293 građana iz Srbije, Mađarske, Rumunije, Slovačke i drugih država sveta, među njima i brojni istaknuti stvaraoci.

Potpisnici protestuju zbog toga što je predsednik NSVM Jene Hajnal 27. jula „zamolio” Tanyaszínház (Salašarsko pozorište), koje izvodi predstave na mađarskom jeziku, da otkaže ovogodišnju turneju po Vojvodini, jer je neprihvatljiva predstava „Kazimir i Karolina freak show“ Edena fon Horvata, koju je režirao Robert Lenard.

Kako se navodi u dopisu inicijatora peticije, „bez autonomije kultura ne može da se stvori, a nije moguće obavljati ni naučnu ili umetničku delatnost.

U saopštenju se naglašava i da Nacionalani savet „slepo sledi uputstva partije Vajdasági Magyar Szövetség (Saveza Vojvođanskih Mađara)“, kao i da je raspodela pomoći „ravna dirigovanju, eksproprijaciji i podjarmljivanju vojvođanskih institucija (škola, pozorišta, medijskih i izdavačkih kuća, fakulteta, kreativnih kuća, domova kulture)“.

Odluku Nacionalanog saveta podržao je i predsednik SVM Ištvan Pastor.

Salašarsko pozorište, koje čine mladi glumci, studenti Akademije umetnosti, već 43 godine u letnjim mesecima igra predstave i po najmanjim mestima Vojvodine, a NSVM ga je proglasio instutucijom od nacionalanog značaja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar