Žuža Kalmar Foto: Facebook/Zsuzsa Kalmár

Glumica Drame na mađarskom jeziku Narodnog pozorišta Subotica Žuža Kalmar podnela je ostavku u Mađarskom nacionalnom savetu (MNS) jer je taj Savet pre dva dana zatražio od rukovodstva Salašarskog pozorišta da prekine turneju komada "Kazimir i Karolina", zbog navodno spornog rečnika u predstavi.

„Oduzeti mogućnost mladim glumcima da igraju za svoju publiku svim srcem i dušom, i oduzeti publici mogućnost da odlučuju sta im se svidja, a šta ne je decenijama nevidjena i zastrašujuća cenzura. Ako ovo prodje, to znači da u budućnosti niko od nas neće biti bezbedan“, kazala je Žuža Kalmar za portal Magločistač iz Subotice.

Ona je pozvala javnost da podrži Salašarsko pozorište i mlade glumce, da ne izgube veru već na početku njihovih karijera.

Jene Hajnal predsednik Mađarskog nacionalnog saveta. Foto: Printscreen/YouTube/Nikola Tumbas

„Sloboda umetnosti i sloboda pozorišnog izražavanja je sloboda misli. Salašarsko pozoriste je naše! U ovom pozorištu sam provela pet godina, pre i za vreme akademije, kao i najveći broj glumaca na madjarskom jeziku“, navela je Žuža Kalmar.

Žuža Kalmar je kao članica Odbora za kulturu u MNS delegirana od strane opozicionog Mađarskog pokreta (MP), dok tim Savetom dominira vladajući Savez vojvođanskih Mađara (SVM).

Predsednik SVM-a Ištvan Pastor podržao je odluku MNS-a i naveo da „nije oštećena kreativna sloboda, nego je publika Salašarskog pozorišta godinama izložena zlostavljanju“.

Ištvan Pastor i Ana Brnabić. Foto: TANJUG / JAROSLAV PAP / an

„Publika Salašarskog pozorišta već šestu godinu trpi njihove predstave, a da ih niko ne kontroliše, pa prikazuju ovako katastrofalno ogavne predstave, da su pojedini gledaoci napustili neke od predstava, a da su ih neki pitali da li psovke u ovom pozorištu mogu malo da ublaže. Uriniranje na sceni nikako se ne može nazivati umetničkom slobodom“, ocenio je Pastor.

On je optužio upravu pozorišta da pokušava da od ovog slučaja kreira političko pitanje.

„Ovo nije umetnost, to kažu i gledaoci, to mislimo i mi. Ovo nije estetsko, nego civilizacijsko pitanje. Salašarsko pozorište prelazi granice koje su neprihvatljive za madjarsku zajednicu. I sloboda stvaralaštva postoji samo onda ako ima granice“, ocenio je Pastor.

Iz uprave pozorišta su uzvratili da su takve optužbe „neistinite i neosnovane“, i poručili da će udovoljiti zahtevima u vezi turneje, ali i da će nastaviti sa prikazivanjem sporne predstave u centru pozorišta.

Reč je o najnovijoj predstavi Salašarskog pozorišta „Kazimir i Karolina“ Odona von Horvata.

Reditelj predstave Robert Lenard je na svom Fejsbuk nalogu objavio da je ovakva zabrana „nedopustiva i nekorektna“.

„Šokiran sam jer nisam mislio da se u leto 2021. ovako može pogaziti sloboda umetnosti. U strahu sam, jer je istorijsko iskustvo pokazalo da su ovakve pojave znak mnogo gorih stvari. Mislim da pozorište ne bi trebalo da bude puka zabava“, smatra Lenard.

On je podsetio da je komad Kazimir i Karolina već jednom bio zabranjen kada pozorište na nemačkom jeziku u januaru 1933. nije smelo da odigra tu predstavu.

Kako je podsetio, iste godine 10. maja, zajedno sa ostalim tekstovima Odona von Horvata, zapaljena je na glavnim trgovima u Berlinu.

Salašarsko pozorište iz Kavila duže od četrdeset godina u vojvodjanskim selima organizuje predstave na otvorenom, livadama i poljanama, za publiku koja retko ima priliku da uživo gleda pozorišna ostvarenja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar