Slađana Nina Perković roman U jarku Foto:Tajana Dedić Starović

Promocija romana "U jarku" spisateljice Slađane Nine Perković, ovogodišnje dobitnice specijalnog priznanja Evropske nagrade za književnost biće održana u četvrtak 22. septembra u 19h u Kulturnom centru Grad.

Ovim je bosanskohercegovačka kandidatkinja našla svoje mesto među pet posebnih priznanja žirija za nagradu koju organizuje Konzorcijum udruženja Federacija evropskih izdavača (FEP) i Evropska i međunarodna federacija knjižara (EIBF), uz podršku Evropske komisije, a koja odaje priznanje mladim piscima i spisateljicama fikcije iz EU i šire.

Uključujući 41 državu koja učestvuje u programu Kreativna Evropa Evropske unije, nagrada slavi 41 izvanredan novi književni talenat u ciklusu od 3 godine. Ističući kreativnost i ogromno i raznoliko bogatstvo savremene evropske književnosti u području fikcije, Evropska nagrada za književnost ima za cilj da promoviše književnost unutar Evrope i podstakne veći interes za nenacionalna književna dela.

Razgovor sa autorkom moderiraće pisac Darko Tuševljaković, dobitnik EUPL 2017, a odlomke će čitati glumica Jelena Puzić.

Slađana Nina Perković Foto:Tajana Dedić Starović

Događaj se realizuje u saradnji Evropskog centra za kulturu i debatu – KC Grad sa Kreativnom Evropom i Evropskom nagradom za književnost, a u okviru programske platforme Booking. Ulaz je besplatan.

U nestabilnom odnosu fikcije i stvarnosti, roman „U jarku“ Slađane Nine Perković balansira sa dve vrlo važne stvari. S jedne strane, precizno su oslikane bh. posleratna i postsocijalistička beda, provincijske zablude i patrijarhalni način razmišljanja, koji ograničava ili čak potpuno eliminiše prostore individualne slobode. Roman takođe „zagovara“ potrebu propitivanja izmišljenih identiteta, kao i fiktivnog (uglavnom balkanskog) mentaliteta identifikovanog iznutra, ili prepoznatog spolja kao nedvosmislena istina. Roman „U jarku“ je stoga ironično i često groteskno refleksivno i kritičko propitivanje nekadašnjih kulturnih politika vezanih za lokalne-globalne i balkansko-evropske odnose. Pritom, britki humor romana i njegov optimističan završetak zanimljiva su narativna strategija, izmeštena iz pozicija moći (budući da, u mreži moći, književnost još uvek nije privilegovana) u cilju razvoja još uvek slabe, ali preko potrebne, politike nade.

Slađana Nina Perković rođena je 1981. godine u Banjaluci. Diplomirala je novinarstvo na Univerzitetu u Banjaluci i političku komunikaciju na Sorboni. Radila je kao novinarka za brojne evropske, kao i medije u bivšoj Jugoslaviji. Autorka je zbirke priča „Kuhanje“ (2017) i romana „U jarku“ (2020). „U jarku“ je, pored toga što je ove godine dobio specijalno EUPL priznanje, ušao i u širi izbor za Ninovu nagradu, te regionalnu nagradu „Meša Selimović“.

Bonus video: Glumice čitaju odlomke iz knjige Milene Marković

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar