Izbori za generalnog sekretara SANU
Predsednik SANU Vladimir Kostić, Foto: SANU/Promo

Filmski i pozorišni reditelji Aleksandar Saša Petrović, Živojin Pavlović, Dušan Makavejev, Ljubomir Muci Draškić, i pored činjenice da su bili veliki umetnici, zbog čudnih pravila, nikada nisu mogli da postanu članovi Srpske akademije i umetnosti (SANU). Ali će to u skoroj budućnosti moći (ukoliko ih neko predloži i izglasa) Dejan Mijač, Goran Marković, Emir Kusturica, Điđa Karanović...

Suzana Sudar, Milojko Božović

Kako portal Nova.rs ekskluzivno saznaje, Odeljenje za umetnost (dosadašnje Odeljenje likovnih i muzičkih umetnosti) SANU već u novembru će predložiti prijem stvaralaca iz svih umetničkih oblasti u svoje članstvo. S obzirom na to da je SANU tradicionalna instistucija koja se sporo menja, ove izmene o kojima se odavno priča u javnosti, mogu se okarakterisati kao revolucionarne.

Kako nam je rečeno “proširenjem ovog odeljenja Srpska akademija nauka i umetnosti želi da pokaže svoju savremenost i vitalnost”.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ovu informaciju potvrdio nam je sekretar Odeljenja umetnosti akademik Milan Lojanica, koji je i predlagač statutarnih promena u okviru SANU.

„Povodom razgovora koji su vođeni o statutarnim promenama u SANU, u vezi sa budućnošću ove institucije, posebno o statusu umetnosti u društvu pa i o pripremama za predstojeće izbore novih članova iz oblasti umetnosti, procenili smo da su sazreli uslovi o pretvaranju Odeljenja likovnih i muzičkih umetnosti u Odeljenje za umetničko stvaralaštvo ili još jednostavnije Odeljenje umetnosti“ objašnjava za naš portal akademik Milan Lojanica.

Predlog je, kaže naš sagovornik, utemeljen na činjenici da se niz godina unazad bez naročitog pomaka i rezultata vode razgovori da SANU otvori vrata za prijem kandidata iz širih oblasti umetnosti, poznatih po značajnim rezultatima za razvoj naše kulture i njenu afirmacije u svetu.

„S tim u vezi bilo je u više navrata inicijativa za formiranje još jednog odeljenja, budući da u Akademiji ima sedam odeljenja iz nauke a samo jedno iz oblasti umetnosti. Međutim, to nije naišlo na prohodnost i zato smo odlučili da promenom imena odeljenja otvorimo mogućnost i za druge umetnosti a ne samo za arhitekturu, slikarstvo, vajarstvo i muziku. To su interpretativne umetnosti, scenske umetnosti, filma, baleta, opere, primenjena umetnost, istorija i teorija umetnosti…

Srpska akademija nauka i umetnosti, Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Cenzus je, dodaje akademik Lojanica, da se ide na pet novih članova, ali pitanje je kako će ići sa tim izborom.

„Činjenica je da je oblast umetnosti u kritičnoj situaciji u Akademiji. Danas imamo 130 članova a samo 12 je iz sastava Odeljenja umetnosti. A dramatična i veoma zabrinjavajuća je starosna struktura ovog sastava. Prosečna starost našeg odeljenja je blizu 80 godina. Posle smrti Isidore Žebeljan imamo samo jednog člana koji je ispod 65 godina. Ako se nešto ne promeni preti nam nestajanje iz Akademije a time će biti ugroženo i njeno ime Akademija nauka i umetnosti“, kaže on.

Na pitanje da li može da nam otkrije ko je od imena iz novih oblasti koje će ući u sastav Odeljenja umetnosti SANU u opciji da ponese titulu akademika, Milan Lojanica je odgovorio da uvek ima ideja ali da ne može da odgovori.

„Izborni ciklus počinje sledećeg meseca i traje do novembra 2021, tako da ćemo tek razgovarati koje su konkretne oblasti u opciji a potom i o imenima potencijalnih akademika“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare