Nišville Jazz Festival, Nišvil Džez Festival
Ivan Blagojević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nišvil džez festival biće održan od 9. do 18. avgusta u Tvrđavi i drugim lokacijama u Nišu, a obuhvatiće brojne koncerte na sedam pozornica, premijeru filma "Moje putovanje" o Šabanu Bajramoviću, kao i bogat prateći program.

Direktor Nišvil festivala Ivan Blagojević najavio je danas na konferenciji za novinare u Galeriji Artget u KCB, „raznovrstan program“ na manifestaciji koji se održava 30. put, a pod sloganom “Od hedonizma do mazohizma”.

– Kada pogledamo unazad, od nastanka do danas zaista smo mazohisti. Sećam se kada mi je davno Miša Blam rekao: “Džezeri su mazohisti”. Nasmejao sam se tome jer je prvih deset godina ovog festivala bio čist hedonizam. Međutim, kako je rastao, bilo je potrebno sve više sredstava koja više nisam mogao sam da pokrivam, a sluha iz države za muzičke festivale i kulturu uopšte, nikada nije bilo dovoljno. Zato, sve naradne godine mogu opisati kao „čist mazohizam“ – kazao je Blagojević.

Nišville Jazz Festival, Nišvil Džez Festival
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ipak, naglasio je, ponosni su na sve što su uradili za ove tri decenije, pogotovu što su i ove godine obezbedili 1.000 izvođača, programe književnosti, slikarstva, pozorišta, stripa i, prvi put – cirkus.

– Mnogi su nas kritikovali godinama da smo, dodajući sve te programe, od džez festivala napravili cirkus, pa evo da kažem da ćemo ove godine stvarno i imati pravu cirkusku šatru pod kojom će se održavati predstave Cirkusfere iz Beograda, Cirkobalkanike i Cirkorame iz Hrvatske. Najviše smo zadovoljni citatom “Gardijana” da smo među top 10 najboljih evropskih festivala i to nam je nametnulo odgovornost da se održimo u tom društvu. Stvorili smo divnu publiku, napravili sjajnu atmosferu – dodao je Blagojević.

Dokumentarac „Moje putovanje“ o džez pevaču Šabanu Bajramoviću biće prikazan premijerno 14. avgusta u okviru filmskog programa festivala. Reditelj Željko Mirković istakao je da će priča o džez pevaču na ovaj način dobiti „svoje institucionalno utemeljenje“.

Nišville Jazz Festival, Nišvil Džez Festival
Željko Mirković Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

– Drago mi je da će film o Šabanu Bajramoviću imati svoju premijeru u Nišu u njegovom rodnom gradu i upravo na Nišvil džez festivalu. Razgovor sa Šabanom je krenuo dok je bio živ i ponudio sam mu da uradimo dokumentarni film. Nakon što nas je napustio, Ivan Blagojević i Nišvil džez festival su se uključili u produkciju i ta dugogodišnja saradnja završila se filmom – objasnio je Mirković.

Ovogodišnji laureat Nagrade festivala za životno delo, džez muzičar Ivan Švager izrazio je zahvalnost svima koji su ga predložili za ovu nagradu.

– Nisam imao toliko visoko mišljenje o sebi. Sada jesam među najvećem kompozitorima, ali to je sve sticajem okolnosti. Nisam mnogo stvorio, svega 937 – šaljivo i skrono je kazao Švager dodajući: „Živeo džez“.

Nišville Jazz Festival, Nišvil Džez Festival
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Pozorišni program počeće 9. avgusta sa predstavom “Tuđe cipele”, a glavni program festivala biće održan od 15. do 18. avgusta kada će nastupati brojni domaći i internacionalni džez orkestri i umetnici.

– Na početku 15. avgusta će biti Nišvil Džem Orkestar, a na kraju 18. avgusta Eyot. Festival je ove godine malo više okrenut džezu, tako da će svakog dana imati tri „jake priče“. Prvog dana treba pogledati Teo Krokera, Brooklyn Funk Essentials i Black Uhuru. Drugog dana Kamilu Džordž, Dženi Mek Person i Arrested Development, trećeg dana Acoustic Version, a to je najbolji bugarski bend, zatim trio fenomenalnih gitarista, Karen Souza za džez sladokusce i zadnjeg dana Scatter the Atoms That Remain, Konstraktu i Brushy One String – izjavio je Blagojević.

U selekciji pratećeg programa posetioci festivala imaće priliku da, pored pozorišnog i filmskoog programa posete radionicu „Striporama“, ali i promocije knjiga, kao i raznovrstan dečji program.

Bonus video: Nišvil

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare