Beograd kroz vekove Foto: NVO Maska

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom koji se obeležava 3. decembra, na Večernjoj sceni Malog pozorišta „Duško Radović“ sa početkom u 20 časova, premijerno će biti izveden program pod nazivom „Beograd kroz vekove“ po scenariju i u režiji Đorđa Makarevića.

Već nekoliko godina unazad u saradnji sa Malim pozorištem „Duško Radović“, mladi i talentovani umetnici sa različitim smetnjama u razvoju imaju priliku da pokažu svoj talenat i kreativnost kroz različite pozorišne žanrove sa različitim temama.

Beograd kroz vekove Foto: NVO Maska

Ovoga puta tema je istorija Beograda. U predstavi učestvuje 12 osoba sa različitim smetnjama u razvoju, osam profesionalnih igrača koji su podrška na sceni. Autor ilustracije i plakata je mladić sa autizmom. Program realizuje NVO Maska pod pokroviteljstvom Gradskog sekretarijata za socijalnu zaštitu.

Na početku večeri biće emitovan video spot „Evropska godina mladih kroz motivacione priče mladih Beograđana sa invaliditetom“ u produkciji Nacionalne organizacije osoba sa inaliditetom Srbije.

Beograd kroz vekove Foto: NVO Maska

Evropska komisija je 14. oktobra 2021. godine usvojila predlog da 2022. bude Evropska godina mladih. Nakon pandemije COVID-19, Evropi je potrebna vizija, angažovanje i učešće svih mladih ljudi da bi izgradili bolju budućnost koja je zelenija, digitalnija i inkluzivnija. Ovim predlogom Evropa nastoji da mladima pruži više mogućnosti za budućnost. Opšti cilj Evropske godine mladih jeste da podstakne napore evropskih država da, zajedno sa akterima civilnog društva, osnaže, podrže i angažuju mlade ljude, uključujući i one sa smanjenim mogućnostima, kao što su osobe sa invaliditetom, u razvoj nakon pandemije COVID-19, sa ciljem dugoročnog pozitivnog uticaja na mlade ljude.

Obeležavanjem ovog veoma značajnog datuma na ovakav način, svi zajedno šaljemo jednu zajedničku poruku o prihvatanju različitosti i stvaranju društvenog ambijenta pristupačnog svima.

Bonus video: Premijera opere „Deca“ u Narodnom pozorištu u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar