Stevan Sremac

Žiri za dodelu Književne nagrade „Stevan Sremac” za najbolja humoristično-satirična ostvarenja, doneo je odluku da nagradi Pop D. Đurđeva, Bojanu Dončetović i Uroša Pavlova, saopštio je Banatski kulturni centar.

Konkurs za Nagradu realizovan je u saradnji Mesne zajednice Elemir i Banatskog kulturnog centra u okviru manifestacije „Sremčevi dani – Bal u Elemiru 2023”. Žiri je radio u sastavu: Uglješa Šajtinac (predsednik), Srđan V. Tešin i Jelena Blanuša.

Žiri: Srđan Tešin, Jelena Blanuša i Uglješa Šajtinac Foto: promo Banatski KC

Žiri nagrade „Stevan Sremac – Bal u Elemiru”, koji su činili Uglješa Šajtinac (predsednik), Jelena Blanuša i Srđan V. Tešin, doneo je jednoglasnu odluku da prvu nagradu dodeli Popu D. Đurđevu (1953) iz Novog Sada za kolekciju kratkih priča „Dekamoron iliti deset debilnih priča”.

Autor u tom ciklusu od deset mini-priča, u cilju postizanja satiričnog efekta, demonstrira izuzetnu veštinu poigravanja jezikom. Njegov kalamburski jezik u prvom redu dekonstruiše bajke i basne iz književne starine, dajući im neočekivan obrt, poentu i efekat, a tipični primeri su urnebesna minijatura o mitu o Iksionu ili apokrif o holandskom matematičaru Ludolfu van Cojlenu. Kroz priče Popa D. Đurđeva promiču još i Đepeto, Zvjezdočkin, Bik Koji Sedi, Tom Džons, vuk i lisica, patuljci Slinakvo i Srećko i svi oni bivaju akteri komičnih situacija i neočekivanih radnji koje se odigravaju isključivo u jeziku koji u ovim prozama ima tri funkcije: kao piščev materijal, kao njegova alatka, ali i kao glavni lik sličan onima iz dosetki i paradoksa braće Marks.

Druga nagrada pripala je aforističarki Bojani Dančetović iz Beograda, čiji aforizmi golicaju drugačije od drugih. Poput paunovog pera sa urođenim finim nitima, u gomili drugih pera, prepoznaćete ga po tome što vas u ovim kratkim mislima, duhovitim zaključcima i ironičnim obrtima ne golica samo iščekivanje osmeha već i nešto nalik melodiji mudrosti i pesničkoj veštini.

Treću nagradu osvojio pesnik Uroš Pavlov iz Novog Sada. U ciklusu od devet pesama, on predstavlja različite istorijske ili subjektivne momente iz perspektive lirskog subjekta nesvesnog značaja trenutka. Kroz niz sukcesivnih, naizgled nasumičnih slika i impresija, bez iznošenja zaključaka i vrednosnih sudova, predstavljena je tragedija poznatih i nepoznatih ljudskih sudbina i doživljaja.

Pohvaljene su priče „Izuzetno prilagodljiva vrsta čija se brojnost povećava” Dragane Mokan iz Beograda, „Pričaj sa mnom!” Tihane Tice iz Beograda i „Dežurni krivci” Dragana Vasića iz Kikinde.

Nagrade će laureatima biti uručene u subotu, 1. jula od 19 časova, u Mesnoj zajednici u Elemiru. Iste večeri, pored dodele nagrada, održaće se i književno veče – portret pesnika Nenada Šaponje, a učestvuju dr Zoran Đerić, Sonja Damjanović, Radovan Vlahović i autor.

Bonus video: Premijera predstave „Obraćanje naciji“ Ateljea 212

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar