Filmski festival u Sopotu
Foto: Promo

Dodelom festivalskih nagrada večeras se zatvara 52. Filmski festival u Sopotu kada će od 18 časova biti premijerno prikazan i film "Drava se ne predaje" u režiji Nikole Lorencina.

Igrano – dokumentarno ostvarenje je herojska priča o posadi kraljevskog broda i pogibiji kapetana Aleksandra Berića u aprilskom ratu koji je trajao od 6. do 17. aprila. Povele su ga „Sile osovine“, nakon pristupanja Jugoslavije „Trojnom paktu“ i državnog udara izvedenog 27. marta, kada je svrgnut Knez Pavle i formirana nova vlada. Brod Drava je 12. aprila. stradao u okršaju sa nemačkom avijacijom na Dunavu.

– Postojala su četiri broda u to doba – Sava, Drava, Morava i Vardar. Kapetan Berić, koga u filmu tumači Lazar Đukić, je tada dozvolio svojoj posadi da se spasava, a on je, kao kapetan, ostao na tonućem brodu, poštujući svoju reč – kaže reditelj Lorencin.

Prema njegovim rečima, film koji je nastao prema scenariju Dragana Spasojeviđa je posebnog žanra, to je film epohe, sniman je u specifičnim uslovima, korišćen je dokumentarni materijal kako bi se epoha naznačila. Takoće, „Krater“ studio u Beogradu je priskočio u pomoć radeći trodimenzionalne animacije kako bi se dočarale vazdušne bitke.

U ulogama ovog ostvarenja, u produkciji „Zastava filma“ koja obeležava 75 godina rada, uloge tumače Lazar Đukić, Marija Bergam, Sergej Topić, Mihajlo Laptošević, Rade Ćosić, Danilo Milovanović, Aleksandar Trmčić, Milivoj Borlja, Nebojša Đorđević..

Nakon dodele nagrada na zatvaranju ovogodišnjeg Filmskog festivala u Sopotu, u 21 čas, biće prikazani i „Heroji Halijarda“ u režiji Radoša Bajića.

Filmski festival u Sopotu
Foto: Promo

Ratna drama inspirisana je najvećom pojedinačnom akcijom spasavanja oko 500 američkih i drugih savezničkih pilota iza neprijateljskih linija u istoriji svetskog vazduhoplovstva. Događaj se odigrao 1944. godine na improvizovanom aerodromu u selu Pranjani u podnožju Suvobora uz logističku podršku Jugoslovenske vojske u otadžbini pod komandom Draže Mihajlovića. Ova akcija je poznata po kodnom imenu operacija Halijard.

Ključni akteri filma su članovi porodice Jović, koja je razapeta između suprotstavljenih ideologija. Dok se Mirko bori u odredima Jugoslovenske vojske u otadžbini, Sreten se pridružio partizanima. Ilija, najmlađi muški naslednik koga otac želi da sačuva, rastrzan je između dve strane. Saga o njima i njihove individualne tragične sudbine predstavljaju paradigmu srpske nacionalne tragedije, bratoubilaštva i ideoloških raskola, koji ceo jedan narod odvode u sunovrat.

Film je kao reditelj potpisao Radoš Bajić, koji je pisao i scenario, uz koscenariste Dušana Kovačevića i Strahinju Madžarevića.

Uloge tumače Žarko Laušević, Petar Božović, Nikola Rakočević, Radovan Vujović, Nela Mihailović, Stiven Vilijam Mur, Čubrilo Čupić, Nina Nešković, Teodora Dragićević, Vučić Perović, Milan Vasić, Nebojša Ljubišić…

„Heroji Halijarda“ prvi je srpski film koji je prikazan u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država – koji pokazuje prijateljstvo Srba i Amerikanaca u Drugom svetskom ratu.

Bonus video: Reditelj Nikola Lorencin o novom filmu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar