Tony McPhee Foto: Printscreen/YouTube

Toni Mekfi, pevač i gitarista koji je vodio britansku bluz i rok grupu Groundhogs tokom šest decenija, preminuo je u 79. godini.

Na Fejsbuk stranici grupe objavljena je poruka u kojoj se potvrđuje da je 6. juna preminuo „mirno kod kuće“ od komplikacija nakon pada prošle godine. Takođe je pretrpeo niz moždanih udara, piše „Gardijan“.

Mekfi se pridružio se grupi u južnom Londonu, Dollar Bills, 1962. i preimenovao ih u Groundhogs. Svirajući bluz i R&B, njihova karijera je krenula 1964. godine kada su svirali umesto benda Džona Mejala sa bluz zvezdom Džonom Li Hukerom nakon čega su snimili i hvaljeni album „Hooker and the Hogs“. Mekfi je kasnije opisao Hukera kao „fantastičnog i pravog džentlmena“.

Groundhogs su postali omiljeni bend za druge bluz umetnike na turneji, kao što su Litl Volter i Džimi Rid, ali su se potom razišli na neko vreme sredinom 60-ih. Mekfi je snimio solo pesme sa producentom Džimijem Pejdžom i pridružio se Mejalu i Eriku Kleptonu u pratećem bendu za album „From New Orleans to Chicago“.

Tony McPhee Foto: Printscreen/YouTube

On i basisita Pete Cruickshank su oživeli ime Groundhogs novom postavom, a debi album grupe stigao je 1968. Ovo je označilo početak komercijalno najuspešnijeg perioda. Podržali su Rolingstonse na turneji 1971. i zatim imali tri uzastopna veoma uspešna albuma.

– Trudim se da uvek pišem i sviram stvari koje su vanvremenske, a ne da se povlađujem ‘modi’ – baš kao bluz; moto mi je uvek biti iskren i sposoban da ugradiš nešto novo – rekao je kasnije.

Bend je objavio više od deset live albuma tokom svoje karijere, a Mekfi je objavio niz solo izdanja. Pošto su albumi Groundhogsa ponovo izdati 2021, „Hyde“ ga je opisao kao „jednog od najvećih gitarista koje je zemlja ikada proizvela, kao i jednog od njenih najistaknutijih vokala“.

Godine 2009. prvi moždani udar koji je Mekfi doživeo oštetio je njegovu sposobnost da peva, i on se na kraju povukao iz grupe 2015.

Bonus video: Džon Lenon ubijen na kućnom pragu, 8. decembra 1980.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar