Foto: Dragan Mujan/Nova.rs, EPA/MATTEO BAZZI

Imao sam sreću da Tini Tarner poželim dobrodošlicu u Beograd. Ja sam je 1. novembra 1974. godine sačekao na beogradskom aerodromu sa karikaturom Zorana Jovanovića Jusa, koja je kasnije bila naslovna strana "Džuboksa". Tina se nasmejala i obećala da će mi dati intervju.

Ovim rečima započinje sećanje za Nova.rs na veliku Tinu Tarner novinar, publicista i rokenroler Petar Peca Popović.

I „pakt“ koji je tad napravljen na aerodromu u Surčinu i realizovan je. Naime, jedna od najvećih pevačica svih vremena, koja je preminula juče u Švajcarskoj, gde je živela poslednjih decenija, ispunila je obećanje dato Popoviću na aerodromu:

– Bio sam verovatno prvi čovek sa ovih prostora koji je dobio privatni intervju sa njom, a te noći, posle koncerta, saznao sam i da Tina više ne živi sa suprugom Ajkom Tarnerom. I takođe sam prvi i objavio u tom intervjuu da se razvodi od Ajka – priča nam Popović.

Upoznao je tada i Ajka Tarnera i seća se da je muzičar u to vreme „bio u opasnoj fazi“:

– Da se ne lažemo, bio je u teškoj narkomanskoj fazi. To što je uvek mnogo pio jedna je stvar, ali tada su prevladali narkotici. U hotelu „Jugoslavija“ je tog jutra, kad smo se rastajali, izgledao jako loše, teško je govorio, što je očigledno bila posledica kombinacije alkohola i droge. Bilo je tužno videti to. Ali, u Beogradu su Tina i Ajk boravili u odvojenim apartmanima. Angažovao je, kobajagi, sekretaricu koja je trebalo da pazi na Tinu, i jeste ona „kontrolisala“ pevačicu, ali je u stvari bila Ajkova ljubavnica – seća se Popović.

Kada je čuo da je Tina Tarner preminula Peci Popoviću je prvo palo na pamet kako se osećao kada je prošlog novembra bio na Ciriškom jezeru…

– Moj prijatelj Nenad Kostić mi je pokazivao preko Ciriškog jezera plac, i dvorac u kojem živi Tina Tarner. Ali, bio sam ispunjen nekom tugom jer sam znao da je to priča koja je na samom kraju. Pišući predgovor za poslednje, srpsko izdanje njene biografije u stvari sam znao da je u jako teškoj zdravstvenoj situaciji…

Iako je velika pevačica preminula u 83. godini, što bi neko nazvao poznim dobom, Peca Popović opet smatra da se Tarnerova za života prilično napatila:

– Znate, nije fer da poslednjih pet godina života prođe kao što je prošla. Ali, u životu, izgleda, sve dođe na naplatu. Nije mogla da proživi takav život bez skupe cene. Od mučnog odrastanja, preko toga kako ju je tretirao prvi muž Ajk Tarner, pa sva iskušenja kroz koja je prolazila. A koliko je tek naporno radila da bi postala to što je bila – prva crnkinja koja je nazvana kraljicom rokenrola, prva osoba Afroamerikanka koja je bila na naslovnoj strani „Rolingstouna“, osoba koja je osvojila sve što se moglo osvojiti u muzičkom poslu, osoba koja je prodala više od stotinu miliona ploča i jedina osoba koja je, kao pojedinac, napravila najveći koncert u istoriji – na Marakani. Na stadionu kralja Pelea prodala je 182.000 karata. Napravila je i najuspešniju turneju u istoriji šoubiznisa, pa šta ćete više?

Iako je, kada je navršila 60 godina, najavila da se povlači iz muzike, opet se, podseća Popović, vratila i 2018. godine imala poslednji koncert.

– To nije rano. Doduše, danas možda jeste. Ali, nekada je taj muzički svet izgledao drugačije, i ranije se odlazilo u penziju. Bolje rečeno, nije bilo u scenariju da se ostari na bini.

Kad se seti Tinine impresivne karijere, Peca Popović pominje da je izvedba pesme „Proud Mary“ otvorila velika vrata pevačici, međutim izdvaja jednu drugu, takođe čuvenu numeru:

– Pesma „River Deep, Mountain High“, koju je producirao Fil Spektor, bila je simbol onog „zida zvuka“ (wall of sound, prim.aut.) koji je američki producent ustanovio. Kad čujete tu produkciju, vi kažete to je to. Ali, trebalo je neko da otpeva tu pesmu. A mogla je to samo Tina! Za razliku od svih ovih što su je imitirali, Tina Tarner je bila pevačica!

Bonus video: Glas, dirka, bas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar