Foto: Borna Filic/PIXSELL

Nakon kratke i teške bolesti iznenada je preminuo istaknuti književnik i književni prevodilac Bekim Sejranović, objavila je izdavačka kuća Booka. Imao je 48 godina.

Kako je navedeno na Fejsbuk stranici izdavačke kuće Booka, Bekim Sejranović je rođen u Brčkom 1972. godine. Studirao je i živeo u Rijeci, a od 1993. godine u Oslu, gde je na Istorijsko-filozofskom fakultetu magistrirao južnoslovenske književnosti.

Od 2000. godine radio je kao sudski tumač i književni prevodilac, predavao je norveški za strance, pisao i objavljivao prozu.

Autor je knjige kratkih priča „Fasung“, kao i romana „Nigdje niotkuda“, „Ljepši kraj“, „Sandale“, „Tvoj sin Hucklbery Finn“ i „Dnevnik jednog nomada“.

Priredio je i preveo antologiju norveške kratke priče, „Veliki pusti krajolik“, autor je studije „Modernizam u romanu ‘Isušena kaljuža’ Janka Polića Kamova“.

Za roman „Nigdje niotkuda“ 2009. godine dobio je Nagradu „Meša Selimović“. Romani i krtake priče prevedni su mu na više stranih jezika: norveški, engleski, slovenački, makedonski, nemački, češki, italijanski i poljski.

Bekim Sejranović će ostati upamćen kao jedan od najtalentovanijih autora koji su se pojavili u regionu u 21. veku ali i kao divna, plemenita osoba i veliki prijatelj, poručili su iz Booke.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare