Preminuo glumac Pero Kvrgić

Kultura 23. dec. 202011:25 > 12:10
Podeli:
Pero Kvrgić Foto:Grgur Zucko/PIXSELL

Čuveni hrvatski glumac Pero Kvrgić preminuo je u svojoj 94. godini u Zagrebu, preneli su hrvatski mediji.

Poznati pozorišni, filmski i televizijski glumac poslednje godine proveo je u Domu za starije osobe u Lašćinskoj u Zagrebu, piše „Jutarnji list“.

Pero Kvrgić rođen je 1927. godine u Moravicama (nekada Srpskim Moravicama) u Gorskom kotaru, a u dugogodišnjoj karijeri glumio je u svim većim hrvatskim pozorištima, u brojnim filmovima i TV serijama. Poticao je iz mešovitog braka, otac mu je bio Srbin, a majka Austrijanka. Glumom je počeo da se bavi još u ranoj mladosti u Zemaljskoj glumačkoj školi i Dramskom studiju u Zagrebu, a 1944. godine priključio se partizanima i igrao u pozorišnim društvima „Ivan Goran Kovačić“ i “August Cesarec“ na oslobođenoj teritoriji.

Prve profesionalne angažmane imao je kao član Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu (od 1950. do 1954. godine),  godinu dana kasnije prešao je u tada tek osnovano pozorište „Gavela“, a potom se vraća u HNK, gde je ostao do penzionisanja. U matičnom pozorištu, ali na drugim scenama širom Hrvatske i tadašnje Jugoslavije, Kvrgić je ostvario brojne uloge u klasičnim komadima poput onih u delima Marina Držića, od Mune u „Skupu“ 1950. godine u režiji Branka Gavele, do uloga Pometa i Dunda Maroja, ali i u komadima savremenih autora.

Tokom karijere ostvario je više od 190 uloga, a u kultnoj predstavi „Stilske vežbe“ igrao je i kada je zagazio u devedesete.

Na filmu je debitovao 1956. godine u ostvarenju „Opsada“ Branka Marjanovića, dve godine kasnije u „H-8“ Nikole Tanhofera, a potom i u filmu „Drug predsednik centarfor“ u režiji Žorža Skrigina uz Miju Aleksića, Oliveru Marković, Pavla Vuisića…

U karijeri je snimio više od 45 filmova, zaključno sa ulogom generala u „Noćnim brodovima“ Igora Mirkovića (2012).

Kvrgića šira publika pamti po ulogama u serijama „Stilske vežbe“ (2001), „Nepokoreni grad“ (1982), gde je igrao Augusta Cesareca, i kao naratora u dečjoj seriji „Ne daj se, Floki“ (1985).

Njegova ćerka Ana Kvrgić takođe je glumica.

Komentari

Vaš komentar