Džimi Kob, Foto: EPA/ADRIAN RUIZ DE HIERRO

Džimi Kob, bubnjar i poslednji preživeli muzičar koji je učestvovao u stvaranju istorijskog džez albuma Majlsa Dejvisa "Kind of Blue" iz 1959. godine, preminuo je u 91. godini od raka pluća, piše “Gardijan”.

Kob je bio ključna figura u stvaranju remek dela Majlsa Dejvisa uključujući “Porgy and Bess” (1959) , “Sketches of Spain” (1960), “Someday My Prince Will Come” (1961) i živog albuma sa Dejvisovog nastupa u Karnegi holu.

Ipak će ostati najviše upamćen po pulsu koji je svojim deonicama dao albumu “Kind of Blue”, koji je učvrstio Dejvisovu reputaciju i postao najprodavanija džez ploča ikada.

– Majls bi nam rekao na kojim detaljima treba da radimo i onda bi nam prepustio da razradimo njegovu ideju. Verovao nam je, jer je znao da smo svi dobri muzičari. Zapravo nije morao ništa da radi, samo da nam kaže šta želi da bude urađeno – rekao je Kob 2019. za magazine “Bilbord”.

Kob, rođen 1929. godine u Vašingtonu, karijeru je počeo svirajući sa saksofonistom Erlom Bostikom, a kasnije su se pridružili vokal Dina Vošington, pijanista Vinton Keli i saksofonista Kanonbol Ederli.

Nastupao je sa Bili Holidej, Dizijem Gilespijem i Perl Bejli pre nego što se pridružio Majlsu Dejvisu 1957. godine.

Jednom prilikom je rekao da mu je mnogo pomoglo u građenju stila to što je svirao uz neke od najznačajnijih džez vokala.

– Pretpostavljam da osećajnost dolazi u radu sa pevačima, jer u tim prilikama zaista moraš da osetiš. Moraš da slušaš i budeš deo onoga što se dešava na sceni – rekao je Džimi Kob, a ta njegova izjava je deo kolekcije istorijskog oralnog nasleđa Smitsonijan muzeja.

Kako je saopšteno Kob je preminuo u svom, okružen članovima porodice.

„Bio je posebna i veoma neobična osoba, nadaran muzičar urođenog talenta poput atlete i divno ljudsko biće. Svirao je širom sveta i bio je aktivan do samog kraja“, rekla je Kobova supruga Elena za „Njujork dejli njuz“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar