Dragan Vasiljević Foto: Youtube/Televizija Valjevo Plus - Gledamo se!

Dirigent i profesor Dragan Vasiljević preminuo je u 80. godini, saopštila je muzička škola "Živorad Grbić". Muzičar i pedagog biće sahranjen danas.

Dragan Vasiljević rođen je u Beogradu gde je i diplomirao na Muzičkoj akademiji, podsećaju iz MŠ „Živorad Grbić„.

Dirigovanjem je počeo da se bavi 1967. u Prištini, gde je pet godina vodio orkestar Radio Prištine, a zatim se seli u Valjevo, u kom nastavlja pedagošku i umetničku aktivnost u MŠ „Živorad Grbić“ kao dugogodišnji direktor i profesor, ali i kao umetnički rukovodilac omladinskog i gradskog hora KUD „Abrašević“.

Potom je bio je na mestu umetničkog rukovodioca i dirigenta mešovitog crkvenog hora „Hadži Ruvim“. A zbog vrhunskih rezultata u oblasti muzičke pedagogije sredinom devedesetih Ministarstvo prosvete Republike Srbije izabralo ga je da decu srpske zajednice u Berlinu obrazuje u svim segmentima muzičke umetnosti.

Vasljević se u drugoj polovini devedesetih vraća u Valjevo. Hor „Abrašević“ u okviru kog je funkcionisao i hor srednje muzičke škole i Valjevske gimnazije je pod dirigentskom palicom Vasiljevića na Festivalu omladinskih horova u Novom Pazaru 14 puta osvojio prvo mesto, a uspehe je ostvarivao i nizao nagrade i na horskim takmičenjima u Celju, Debrecinu, „Mokranjčevim danima“ u Negotinu, i brojnim jugoslovenskim festivalima.

Crkveni Hor „Hadži Ruvim“ nagrađivan je na festivalu „Horovi među freskama“, na Festivalu horova u Trnavi, „Mokranjčevim danima“…

Pod dirigentskim vođstvom Dragana Vasiljevića horovi „Abrašević“ i „Hadži Ruvim“ prepoznati su kao svojevrsni ambasadori valjevske kulture u Italiji, Francuskoj, Holandiji, Poljskoj, Austriji, Češkoj, Nemačkoj i Slovačkoj, a i do  poslednjeg trena radio je sa mešovitim horom „Abrašević“.

Dragan Vasiljević biće sahranjen danas u 14.30 sati na tamošnjem Novom groblju.

Bonus video: Odlazak Lauševića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar