Branko Gavrić. Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Branko Gavrić, čuveni grafički dizajner, preminuo je danas u Beogradu u 67. godini, potvrđeno je portalu Nova.rs.

Jedan od naših najpoznatijih grafičkih dizajnera, ilustratora i autor brojnih plakata za kultne albume naše muzičke scene Branko Gavrić, koji je u poslednje vreme sarađivao i sa portalom Nova.rs, iznenada je preminuo danas u 67. godini u Beogradu, posle komplikacija nakon operacije.

Rođen je 1955. godine, a tokom bogate karijere potpisao je omote albuma „Električnog orgazma“, Elvisa J. Kurtovicha, Kornelija Kovača…

Upravo je Gavrić bio autor omota za jedan od najvažnijih albuma za rokenrol na ovim prostorima – „Paket aranžman“. Ne samo da je uradio naslovnicu, već je upravo on bio zaslužan za sam naziv legendarne kompilacije koja je prvi put na diskografskom izdanju predstavila beogradske grupe „Šarlo akrobata“, „Idoli“ i „Električni orgazam“.

Nedavno se pojavio i na otvaranju izložbe „Paket aranžman (1981-2021)“ na Kalemegdanu, a kada se početkom godine navršilo četiri decenije od izlaska kultnog albuma, ovako se za BBC prisećao kako mu je „sinula“ ideja za omot:

„Zapad malo zna o nama, trpa nas iza Gvozdene zavese, a u tom trenutku muzika u Jugoslaviji ne zaostaje za Evropom i Amerikom, pa ju je samo trebalo predstaviti tom Zapadu, dovesti ga u Beograd na obilazak. I to bez ikakvih ulepšavanja. I tako je Paket postao turističko-muzički Paket aranžman“, pričao je dodavši da je muzičarima koncept za omot predstavio u kafani Kolarac, i da su svi bili protiv tog rešenja, jer je „svako video projekat kao lični i imao sopstvene ideje o omotu“.

Prelomio je Enco Lesić uz reči:

„Ovo je odličan omot i ovo ide“.

Branko Gavrić je radio i kao grafički urednik magazina „Džuboks“, a potpisao je i brojne plakate za Omladinske radne akcije i filmove.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare