Foto: Printscreen/YouTube/quanmansports

Glumica i novinarka Beti En Bruno, koja je kao dete igrala u čuvenom filmu "Čarobnjak iz Oza", preminula je u 91. godini.

Beti En Bruno, koja je kao dete igrala Mančkin u klasiku „Čarobnjak iz Oza“ daleke 1939. godine, umrla je u svom domu u Kaliforniji u nedelju na ponedeljak, a uzrok smrti još uvek nije poznat.

Rođena je kao Beti En Kaihilani 1. oktobra 1931. na Havajima. Samo dve godine šre nego što će se pojaviti u „Čarobnjaku iz Oza“ glumica, tada dete, igrala je i u filmu „Uragan“ Džona Forda. Kad joj je bilo sedam godina dobila je, uz još desetak dece, ulogu Mančkina.

Ostvarenje „Čarobnjak iz Oza“, koje je potpisao Viktor Fleming, a Džudi Garland odigrala nezaboravnu rolu kao Doroti, bio je nominovan za pet Oskara, uključujući nominacije za najbolji film, osvojivši Zlatne statue za najbolju pesmu „Over the Rainbow“ i najbolju muziku, podseća „Dedlajn„.

Foto: Rights Managed / Mary Evans Picture Library / Profimedia

Tokom pandemije koronavirusa Beti En Bruno prisetila se filma koji joj je doneo slavu i objavila knjigu „The Munchkin Diary: My Personal Yellow Brick Road“.

Zanimljivo je da se od detinjstva sve do 2021. nije pojavljivala na velikom ili malom ekranu, kad se pojavila u jednom takmičarskom programu „To Tell the Truth“, o čemu je svedočila u dokumentarcu iz prošle godine „The Sonoma Index-Tribune“.

Foto: Rights Managed / Mary Evans Picture Library / Profimedia

Ali, u međuvremenu se posvetila obrazovanju i završila prestižni Univerzitet Stenford. Glumu je zamenila novinarstvom i decenijama je radila na kalifornijkim lokalnim TV stanicama, najpre kao producentkinja političkog tok-šou programa, potom kao vodteljka, a onda i reporterka. Izveštavala je, između ostalog, i o straviučnom požaru koji je 1991. godine izbio u Oukland hilsu, u kojem je život izgubilo 25 ljudi.

Ovenčana je s tri Emija za novinsko izveštavanje.

Nakon što se povukla iz medija, posvetila se podučavanju hula plesa, dobivši nadimak „The Hula dama“. Osnovala je plesnu trupu Hula Mai, što na havajskom jeziku znači – dođi i igraj“.

Bonus video: Glas, dirka, bas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar