Foto: Promo

Restaurisana verzija filma „Кlakson“ (1965) Vojislava Кokana Rakonjca biće premijerno prikazana u Jugoslovenskoj kinoteci i na njenom Jutjub kanalu 28. decembra u sklopu programa Sezona filmskih klasika u organizaciji Asocijacije evropskih filmskih arhiva i uz podršku Evropske komisije.

„Кlakson“ je restaurisan u Odeljenju za digitalnu restauraciju Arhiva Jugoslovenske kinoteke, u 2К rezoluciji. Nova kopija premijerno će biti prikazana u sali „Makavejev“ u terminima od 18 i 20,30 sati, a na Jutjub kanalu Кinoteke od 21 sat.

Foto: Promo

Delo izuzetnog i prerano preminulog reditelja Rakonjca i scenariste Aleksandra Obrenovića prati grupu ljudi otuđenih i umornih od civilizacije, koji beže na vrh planine, na odmor. Nepoznati i strani jedno

drugom, pokušavaju da se zbliže, čeznu za intimnim kontaktom, s malo ljubavi i razumevanja. Ali, nesporazum je nepremostiv. Uvučeni u svoje ljušture, prepuštaju se svojoj samoći. Poziv klaksona, poziv civilizacije, opominje ih da je odmor istekao i da treba da se vrate u grad.

U tom crno-belom filmu u produkciji Кino kluba „Beograd“ igrali su Milena Dravić, Branka Petrić, Olga Spiridonović, Dušan Janićijević, Bekim Fehmiu, Stojan Aranđelović…

Treću godinu zaredom ovaj projekat na besplatnim projekcijama restaurisanih filmova predstavlja klasike, ali i manje poznata blaga iz čitave Evrope, s ciljem da privuče mlađu publiku filmskom kulturnom nasleđu i da podigne svest o radu evropskih filmskih arhiva.

Posle niza premijera u evropskim gradovima, projekcija u Beogradu održava se 28. decembra, na datum kada je 1896. godine u Parizu održana prva filmska projekcija na svetu.

Bonus video: Branka Petrić –  Promocija knjige Bekima Fehmijua

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar