Jugoslav Pantelić i Pjer Košar Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Na svečanoj ceremoniji u Ambasadi Francuske Njegova ekselencija Pjer Košar uručio je, u ime ministarke kulture i komunikacija Orden književnosti i umetnosti, u rangu viteza, Jugoslavu Panteliću, direktoru Jugoslovenske kinoteke.

Pred brojnim zvanicama i novinarima, ambasador Francuske se osvrnuo na Pantelićevu profesionalnu biografiju u kojoj je istakao da je kao novinar i filmski kritičar bio autor brojnih intervjua sa zvezdama evropskog a posebno francuskog filma.

Jugoslav Pantelić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Podsetio je prisutne i na doprinos koji je kao umetnički direktor FEST-a dao da evropski i francuski film imaju svoje zasluženo mesto, a kao direktor Jugoslovenske kinoteke je organizovao brojne francusko-srpske filmske susrete.

– Poslednji događaj ove godine je bio prilika da se okupe brojni predstavnici iz sveta filma iz čitavog regiona u prisustvu francuskog Nacionalnog filmskog centra – rekao je Košar i dodao da je Pantelić pre četiri godine podržao projekat „Kinotek“ sa Francuskim institutom u Srbiji i Gete institutom.

Pjer Košar Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Posebno je iskazao zahvalnost što je organizovao brojne retrospektive posvećene velikanima francuskog filma, kao što je omaž Žan Pol Belmondu prošle godine.

– Znam da imate u planu i da u Beogradu budete domaćin čuvenoj glumici Izabel Iper i da u njenu čast priredite izložbu i seriju projekcija i mi ćemo u tome pomoći. Vi ste neumorna spona između Francuske i Srbije i drago mi je zbog duge i trajne saradnje koju ste istkali za Pariskom kinotekom i francuskim Nacionalnim institutom sa audiovizuelne umetnosti – naglasio je francuski ambasador Pjer Košar, i dodao da je posebno srećan i počastvovan što je sticaj okolnosti vezan za pandemiju učinio da njemu pripadne u dužnost da mu uruči ovo odlikovanje.

Radoslav Zelenović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U svom obraćanju, Jugoslav Pantelić je istakao da mu je velika čast da primi visoko odlikovanje koje dolazi iz zemlje, kolevke filma i kulture koja ga je uz srpsku, odnosno jugoslovensku, najviše oblikovala, i to i dalje čini.

– Opisati značaj, ulogu i uticaj francuske kulture prosto je nemoguće. Suzimo li ove okvire na isključivo sedmu umetnost, odgovor bi bio isti. Nedavno sam se vratio iz inostranstva sa uglednog filmskog festivala u čijem je programu kvalitativno dominirao film iz jedne male afričke kinematografije koji je nastao uz veliku pomoć Francuske, čija je kinematografija više nego ijedna druga okrenuta svetskim umetnicima i van svojih granica. Rezultati takve vrste saradnje na najbolji način pokazuju kako umetnost koju stvara čovek briše globalne granice koje je opet nacrtao neki drugi čovek. Umetnost je neraskidiva veza između ljudi. Tako je bilo i biće, a na to posebno treba podsećati kada naiđu teška vremena, kao ova čiji smo savremenici – rekao je direktor Jugoslovenske kinoteke.

Jugoslav Pantelić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Podsetivši da je kao filmski kritičar i novinar intervjuisao veliki broj francuskih stvaralaca i upoznao mnoge autore, Pantelić je najavio za 51. FEST i obećao izuzetne filmove francuskih autora i koprodukcija, među kojima će biti i onih stvaralaca čija ćemo dela prvi put upoznati.

– Za kraj, želeo bih još jednom da zahvalim Ministarstvu kulture Francuske, svima vama i pre svega svima koji su stvarali i stvaraju umetnost, jer oni su zvezde vodilje koje ćemo slediti i mi i oni koji dolaze na putu ka svetu boljem od ovog kakav je danas – zaključio je Pantelić.

Nakon svečanosti, prisutni su se uputili u Jugoslovensku kinoteku gde je večeras otvoren Ciklus Velikani svetskog filma posvećen nedavno preminulom reditelju Žan-Liku Godaru, osnivaču francuskog novog talasa.

Bonus video: Irena Popović Dragović o predstavi „Deca“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar