Ekipa filma "Ime naroda" danas na Palićkom festivalu Foto: Ivica Vojnić

Najlepše je bilo to što je, posle duže vremena, taj kontakt s publikom bio dobar. Lepo smo se osetili kada smo bili nagrađeni zaista lepim aplauzom, što su ljudi ustali i pozdravili celu ekipu koja je zaslužna za ovaj izuzetno težak film, rekao je režiser Darko Bajić, sumirajući utiske nakon sinoćne premijere „Ime naroda“, kojom je otvoren Festival evropskog filma Palić.

– Vratiti se u 19. vek i pokušati da uđemo u to vreme, a da na pravi način istražimo istorijsku priču, bilo je izuzetno zahtevno. Mislim da je ceo tim zaista dao maksimum – rekao je Bajić danas na konferenciji za štampu u Subotici.

Govoreći o osećaju povodom prikazivanja svog filma nakon duge pauze u radu ustanova kulture, Bajić je naveo: „Ovo deluje kao dobar vitamin. Mislim da je izuzetno bitno što je Palić bio hrabar, i da je izuzetno važno da se ponovo vratimo normalnom životu“.

Ljubomir Bandović u filmu igra Svetozara Miletića, jednog od najuticajnijih srpskih političara u Austrougarskoj u drugoj polovini 19. veka. Njegovu istorijsku figuru smatra slojevitom, kao i lik koji igra.

– Kad ste klinac i kad sanjate da postanete glumac, vi se igrate nekih vitezova u sobi, kada niko ne gleda. Igrate se heroja. Kada dođete u neke godine, shvatite da vitez ne mora da nosi mač. Može da nosi pero. U tom smislu je i ovo bilo kao ostvarenje dečačkih snova, da dobiješ ulogu nekog heroja – kazao je Bandović.

Ljubomir Bandović kao Svetozar Miletić, Foto: Promo

Uloga Miletićeve ćerke Milicu poverena je mladoj glumici Anji Pavićević. Ovom ulogom ona je debitovala na filmu.

– Velika je čast imati priliku da u svom prvom filmu igram heroinu kao što je Milica. Iako je znala šta je sve zadesilo njenog oca Svetozara, ona je i dalje nastavila kao šajkaš da piše, da se bori za istinu i pravdu. Vrlo je hrabro i odlučno nastavila ono što je njen otac počeo – navela je ona.

Anku Miletić, „ženu iz senke, punu ljubavi za muža i dete“, igra Ana Franić.

– Sigurno je da Milica ne bi bila takva kakva jeste, ispred svog vremena, da nije imala roditelje koji su to negovali i vrlo podržavali, i porodicu u kojoj je ljubav nešto što se čita iz svakog gesta – rekla je glumica. Što se nje tiče, film je obeležila pre svega uloga Anje Pavićević, jer je to „uloga kakva se retko piše za mladu glumicu“.

– Pogotovo se retko ukaže prilika da se pojavi ovakva mlada glumica, i ovakva fina, pristojna i suptilna, lepa mlada devojka koja nas je sve na ovom filmu oplemenila – zaključila je Ana Franić.

U filmu, po scenariju Milovana Vitezovića, igraju i Žarko Laušević, Katarina Žutić, Andrija Kuzmanović, Nikola Ristanovski, Milutin Mima Karadžić, Dragan Petrović Pele, Radovan Vujović, Arpad Mesaroš, Atila Girić, Aleksandar Matić, Pavle Mensur, Isidora Janković…

Film „Ime naroda“ pretpremijerno je prikazan preksinoć u novosadskom Srpskom narodnom pozorištu, a sinoć je premijerno mogla da ga vidi publika Palićkog festivala.

Na Palićkom festivalu će do 18. septembra biti prikazano više od 130 filmova u 15 programskih celina.