Branka Katić, istaknuta zastupnica UNHCR-a za prava izbeglica Foto: UNHCR

Glumica Branka Katić, UNHCR-ova istaknuta zastupnica za prava izbeglica, inicirala je i rediteljski vodila snimanje kratkog filma "Šta su poneli sa sobom" inspirisanog patnjom onih koji su morali da napuste svoje domove. Ostvarenje će imati svetsku festivalsku premijeru 2. aprila na 69. Martovskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Domu omladine Beograda.

Osim Katićeve, u glumačkoj ekipi su Jasna Đuričić, Jana Milosavljević, Mladen Sovilj, Milos Petrović Trojpec, Nedim Nezirović, Aleksandar Vučković, Branimir Popović, kao i pisac Vladimir Tabašević.

Kadar iz filma Šta su poneli sa sobom Foto: UNHCR

„Šta su poneli sa sobom“ zasnovan je na istoimenoj poemi Jenifer Toksvig, inspirisanoj svedočenjima izbeglica o patnji koju su proživele kada su bile prisiljene da napuste svoje domove usled sukoba i progona, kao i o predmetima koje su uspele da ponesu sa sobom.

Branka Katić je istakla da je izuzetno ponosna na ovaj kratki film:

Plakat filma Šta su poneli sa sobom Foto: Goran Tomašević

– Moje kolege su nesebično ustupile svoj dar, srca i vreme. Snimili smo pesmu Jenifer Toksvig koja je sačinjena od izjava izbeglica o tome šta su uspeli da ponesu sa sobom kada su bili primorani da zauvek napuste svoje domove. Video je montirala Nataša Pavlović, a imali smo privilegiju da koristimo i upečatljive fotografije Gorana Tomaševića. Video nosi univerzalnu poruku i verujem da nikoga neće ostaviti ravnodušnim – rekla je glumica.

Film je nastao kao integrisani deo međunarodnog projekta, koji je Agencija UN za izbeglice (UNHCR) do sada sprovela u Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Poljskoj sa ciljem podrške izbeglicama i svim prisilno raseljenim ljudima.

U našoj zemlji je do sada imao jednu zatvorenu projekciju za ograničen broj gledalaca, a široj javnosti će prvi put biti predstavljen u revijalnom delu Martovskog festivala, jednog od najstarijih filmskih festivala u Evropi.

Bonus video: Branka Katić za Nova.rs  

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare