Dobrudžanska epopeja Foto: Martovski festival

Svetske premijere i omaži slavnim autorima obeležiće ovogodišnje izdanje jednog od najpopularnijih beogradskih filmskih smotri - Martovski festival, kao i izbor najboljih crtanih i kratkometražnih filmova iz Berlina, Grčke, Zagreba i Beča.

Festival će ove godine biti održan od 29. marta do 2. aprila, a otvoriće ga svetska premijera rumunskog filma „Dobrudžanska epopeja“ u režiji Siniše Dragina.

„Dobrudžanska epopeja“ je priča o Dobrudžanskoj bici, koja govori o veoma važnom trenutku za našu istoriju.

Fokus selekcije je bio i na zemljama regiona, pa tako četiri filma dolaze iz Hrvatske, a tu su i ostvarenja iz Slovenije, Makedonije i Bosne i Hercegovine. Kada je reč o temama filmova domaćih autora, organizatori kažu da su one veoma različite i kreću se od ispitivanja seksualnosti u najširem smislu, preko pitanja o izbeglicama, o deci bez roditeljskog staranja.

Tu su i teme iz Drugog svetskog rata, kao i filmovi portreti o Želimiru Žilniku i Zoranu Radmiloviću, o ljudima koji su napustili civilizaciju i otišli da žive u planinama, te eksperimentalni dokumentarni film o Prokopu.

Dejan Dabić, umetnički direktor Martovskog festivala specijalno za Nova.rs je napravio izbor filmova koje ne bi trebalo propustiti.

Dejan Dabić Foto: Stanislav Milojković

„Dobrudžanska epopeja“

Svetska premijera dokumentarnog filma uglednog srpsko-rumunskog reditelja Siniše Dragina o važnoj bici u Prvom svetskom ratu u kojoj je učestvovala i srpska vojska.

„Prebilovci – tamo i kamen ima ožiljak“

Svetska premijera TV dokumentarca „Prebilovci – tamo i kamen ima ožiljak“ autorke i novinarke RTS-a, Sanje Dragićević Babić koja je kroz intimističko svedočanstvo prelomila priču o stradanju našeg naroda u Drugom svetskom ratu u Hercegovini.

Prebilovci Foto: Martovski festival

„Riznica“

Čen Danjan, čuvena kineska književnica napravila je dokumentarni film „Riznica“, premijerno prikazan na prestižnom festivalu u San Sebastijanu koji predstavlja finu posvetu kulturnom nasleđu Beograda i Srbije.

The Storage Foto: Martovski festival

„Dida“

Nikola Ilić je – u saradnji sa svojom suprugom Korinom Švingruber Ilić – u švajcarskoj produkciji napravio dokumentarac „Dida“ o svom životu između dve države i tri žene: majke, bake i supruge.

Dida Foto: Martovski festival

„Međaši milenijuma“

Pokojni profesor Nikola Stojanović, osnivač „Sineasta“ i nagrađivani autor na Martovskom festivalu na kojem je svojevremeno bio i umetnički direktor, za života je u AFC DKSG napravio jedno od svojih filmskih svedočanstava „Međaši milenijuma“ koje ćemo emitovati kao sećanje na njega.

Najbolji filmovi Slavuja Hadžića

Povodom 15 godina od smrti Slavuja Hadžića i nagrade koju dodeljuje RTV Vojvodina, a koja nosi njegovo ime, uz pomoć njegove supruge Mirjane Hadžić, napravljen je izbor najpoznatijih filmova koje je režirao ili u kojima je Slavuj Hadžić bio direktor fotografije.

Crtani i kratkometražni filmovi

Iz Berlina nam stiže reprezentativna ponuda kratkometražnih filmova sa Interfilm Short Festivala koju je pripremio direktor ove prestižne filmske manifestacije, profesor Hajnc Herman, naš ovogodišnji član žirija.

Jedan od najboljih festivala kratkometražnog filma u regionu, grčka Drama i ove godine je prisutna kroz izbor filmova koje je sačinila Sofija Georgijadu koja će, takođe, biti gošća ovogodišnjeg Martovskog festivala.

Izbor najboljih crtanih filmova koje smo dobili od kolega iz Zagreb filma povodom nedavne smrti jednog od najznačajnih autora Zagrebačke škole crtanog fima, Borivoja Dovnikovića Borda, legendarnog animatora, strip crtača i karikaturiste.

Pod pokroviteljstvom Austrijskog kulturnog foruma nam stiže selekcija austrijskih kratkometražnih filmova sa bečkog festivala „Vienna Shorts“ za koju je specijalno napravio izbor poznati britanski kritičar, Nil Jang.

Počast Lordanu Zafranoviću

Lordan Zafranović Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Žiri Martovskog festivala koji će odlučivati o nagradama – Gran Pri za najbolji film (po kategorijama), strukovne nagrade (za najbolju režiju, scenario, kameru, montažu, animaciju i dizajn zvuka/komponovanu muziku) radiće u sastavu: Lordan Zafranović, reditelj i scenarista (predsednik žirija), Hajnc Hermans (Heinz Hermanns), profesor dramaturgije kratkog filma, Milan Nikodijević, reditelj, scenarista i producent, Đanfilipo Pedote (Gianfilippo Pedote) i Dragomir Zupanc, filmski i TV reditelj.

Martovski festival će obeležiti 60 godina Zafranovićevog rada umetničkom večeri uz obraćanje reditelja i prikazivanje njegovog ostvarenja „Simfonija nebeskog rada“, dok će Pedote održati masterklas o mogućnostima produkcije dokumentarnih filmova.

Bonus video: Govor Mikija Manojlovića na Festu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar