Foto: Promo/UNHCR Serbia

Agencija UN za izbeglice (UNHCR) promovisala je danas u Jugoslovenskoj kinoteci kratak film po tekstu poeme „Šta su poneli sa sobom“ Dženifer Toksvig, inspirisane pričama i svedočenjima izbeglica o patnjama koje su proživele kada su bile prisiljene da napuste svoje domove, kao i o predmetima koje su uspele da ponesu.

Pročitajte još:

Snimanje je organizovano na inicijativu glumice Branke Katić, istaknute zastupnice UNHCR-a za prava izbeglica, kojoj su se pridružili poznati glumci Jasna Đuričić, Jana Milosavljević, Mladen Sovilj, Milos Petrović Trojpec, Nedim Nezirović, Aleksandar Vučković, Branimir Popović, kao i pisac Vladimir Tabašević.

– Ovaj kratak, ali snažan i dirljiv film podseća nas na univerzalnost bola koji prati beg iz sopstvene zemlje. Veoma sam zahvalna Branki i svim glumcima koji su snimili ovaj film – rekla je ovim povodom Frančeska Boneli, šefica Predstavništva UNHCR-a u Srbiji.

Poema „Šta su poneli sa sobom“ prvi put je pretočena u video kada su je snimili Kejt Blančet, ambasadorka dobre volje UNHCR-a i poznati glumci, a predstavljena je publici u Ujedinjenom Kraljevstvu 2016. godine. Od tada je prevedena na nemački, poljski i sada na srpski jezik.

Premijera i promocija videa „Šta su poneli sa sobom“ početak je inicijative #IzbegliceMojeKomšije koju pokreće UNHCR sa ciljem da bolje upozna javnost u Srbiji sa stradanjima izbeglica, njihovom snagom i potencijalom koji donose u nove zajednice.

BONUS VIDEO: Goran Marković o svom ocu Radetu

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar