Sa snimanja serije "Predstraža" (Outpost), Foto: Aleksandar Letić

Treća sezona strane serije "Predstraža" (Outpost) snima se u Beogradu već četiri sedmice, a ekipu nije omelo ni pogoršanje epidemiološke situacije, ni aktuelna zbivanja na ulicama srpske prestonice. "Predstraža" je jedini strani projekat koji je u toku u Beogradu, ne računajući snimanje nekoliko reklama, a novi projekti sa stranim ekipama sačekaće, po svemu sudeći, da se epidemiološka slika malo razbistri.

– Snimamo u skladu sa svim merama predostrožnosti i nadamo se da ćemo uspeti da, po planu, završimo do 23. avgusta. Zdravstvena situacija i politika diktiraju normalan život ovde. Mi se stvarno trudimo da ostanemo hladne glave, da sve protiče u najboljem redu. Strašno smo disciplinovani tako da istrajavamo za sada, ali kao što svi znaju, dovoljno je jedan da se razboli i nastaje problem – kaže za portal Nova.rs Ivana Vasić Ingliš iz produkcijske kuće „Balkanik Media“ (Balkanic Media).

Dve sezone serije „Predstraža“ snimljene su ranije u PFI studijima, 28 kilometara od centra Beograda uz učešće više od 250 članova ekipe.

Treću sezonu, koju čini 13 epizoda, snimali su do 13. marta, kada je snimanje prekinuto zbog pandemije i uvođenja vanrednog stanja.

– Meseci pandemije i zatvorenost celog sveta „potrošili su“ sav materijal na svim platformama i svi žele nove sadržaje. Sada je pitanje da li oni mogu da se snime i pod kojim okolnostima – kaže Vasić Ingliš.

Snimanje treće sezone serije „Predstraža“ na Kalemegdanu, Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Londonski producent “Hed Gir Films” (Head Gear Films) osnovao je fond u vrednosti od 25 miliona dolara za projekte u Srbiji, koji će biti realizovani u izvršnoj produkciji kuće „Balkanik Media“.

– Sva sreća da mi ne zavisimo od domaćih izvora finansiranja, pošto je „Outpost“ potpuno strani projekat. Svuda je problem, ali ovo je projekat koji je prekinut na pola, tako da nemamo nova finansiranja, a šta će biti dalje, to niko ne zna – kaže Vasić Ingliš.

O novim projektima još ne može da govori, jer nijedan ugovor još nije potpuno zaključen.

– Imamo nekoliko skoro zaključenih projekata, ali će sve zavisiti od pandemije i ovih istorijskih dešavanja kod nas. Sve je potpuno zavisno od razvoja događaja. Iz dana u dan se sve menja. Mi smo optimisti, ali i spremni na najgore – naglašava Ivana Vasić Ingliš.

U Srpskoj filmskoj asocijaciji kažu da prate epidemiološku situaciju i nastoje da „minimalizuju negativan efekat pandemije na dosadašnje poverenje stranih producenata u srpsku industriju“.

I u PFI studiju u Šimanovcima, gde se snima serija „Predstraža“, čekaju da vide da li će i kada biti moguće krenuti sa novim dugoročnim projektima.

– Sve se menja od danas do sutra. Ako neko priprema projekat, ne znači da će i snimati. Kada počne snimanje, ne zna se da li će biti prekida ili ne – kaže Alek Conić, osnivač kuće „Clockwork Film Production“, koja je morala da odloži dva velika filma, američki i indijski, planirana za ovo leto.

 – Spremamo jedan film za oktobar ukoliko se sve bude odvijalo kako treba. Sve zavisi od toga da li će članovi ekipe moći da dođu u Srbiju s obzirom da su glumci iz Amerike, a reditelj iz Engleske – navodi Conić za Nova.rs i dodaje da mere koje se primenjuju na setu garantuju maksimalnu bezbednost, ali problem je međunarodni transport.

Kao što je za Nova.rs ranije rekao direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić, nove mere protiv širenja koronavirusa ne odnose se na snimanja filmskih i TV ekipa, jer se to „tretira kao rad, a ne kao svadbe i proslave“.

– Ta snimanja, naravno, treba da se obavljaju uz sve preporuke i mere zaštite od virusa, što znači korišćenje maski, rukavica, dezinfekcionih sredstava i držanja fizičke distance – pojasnio je Matić.

Od domaćih serija, prema našim saznanjima, trenutno se snimaju “Kamiondžije” u režiji Filipa Čolovića i „Drim tim“ u režiji Dejana Zečevića, a pre nekoliko dana pala je i prva klapa „Beležnice“ u režiji Miroslava Lekića. Krajem maja započeto je i snimanje serije „Kralj“ u režiji Zdravka Šotre.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar