Pirs Brosnan i Olga Kirilenko na Bajlonijevoj pijaci u Beogradu, snimanje filma "Novembarski čovek", Foto: Production Studio / Zuma Press / Profimedia

Inostrane produkcije su već u niskom startu i u junu se planira povratak snimanjima u našoj zemlji, naravno uz sve mere zaštite i neophodnu reorganizaciju, kaže za Nova.rs izvršna direktorka Srpske filmske asocijacije (SFA) Milica Božanić.

– Kao u celom svetu, svi ćemo biti u zaostatku za period obustave snimanja. Važno pitanje je koliko će granice biti otvorene i kakve će biti sigurnosne mere da bi mogli da nastavimo sa radom. Neophodno je da jasno budu određeni uslovi za ulazak stranaca u Srbiju, kao i zdravstveno-bezbednosne procedure – ističe Božanić.

Zbog pandemije koronavirusa u Srbiji je od marta obustavljeno snimanje svih filmova i serija, pa tako i onih koje rade strani producenti. Najveći inostrani projekat u Srbiji koji je prekinula pandemija jeste serija “Predstraža” (Outpost) koja se već dve sezone snima u studijima 28 kilometara od centra Beograda i okuplja više od 250 članova ekipe.

Snimanje serije „Predstraža“ (Outpost), Foto: Aleksandar Letić/Promo

– Do 13. marta, koji nam je bio poslednji snimajući dan, snimili smo skoro polovinu treće sezone serije “Predstraža” – kaže za Nova.rs Ivana Vasić Ingliš iz “Balkanik Medie” (Balkanic Media).

Povratak stranaca u Srbiju i nastavak snimanja u prvom redu je uslovljen otvaranjem granica.

– Ukoliko se ostvare uslovi da strani glumci i članovi ekipe mogu da doputuju, te da cela ekipa može ovde bezbedno da radi, nadamo se da ćemo nastaviti sa snimanjem početkom juna – ističe Ingliš i dodaje da više stranih ekipa očekuje da se vrati u Srbiju u narednim nedeljama.

Pojedine domaće produkcijske kuće koje pružaju logistiku stranim ekipama tvrde da je u ovom trenutku ipak sve neizvesno, jer producent mora da osigura projekat što je zbog koronavirusa trenutno nemoguće. Ivana Vasić Ingliš pak navodi da kriza nije ugrozila njihov rad i da su u toku pregovori za nekoliko projekata sa kojima bi krenuli u drugoj polovini godine.

Dragan Marinković Maca i Pirs Brosnan u filmu „Novembarski čovek“, Foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Srbija je poslednjih godina postala privlačna stranim producentima za snimanje filmova i serija pa su tako zvezde poput Pirsa Brosnana, Rejfa Fajnsa i Džonija Depa viđane na setovima po Beogradu.

Tokom prethodne dve godine, prema podacima SFA, godišnja zarada od stranih produkcija iznosila je između 30 i 35 miliona evra, a gubici zbog obustave snimanja tokom vanrednog stanja još uvek se procenjuju.

– Gubici su milionski. Nemamo tačan iznos, ali nije samo pitanje gubitka, već i potpune neizvesnosti kada je u pitanju normalizacija slobodnog kretanja ljudi na globalnom nivou – kaže Milica Božanić.

Džoni Dep i Bil Nigi u filmu „Minamata“, koji je 2019. sniman i u Beogradu, Foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Uvođenjem vanrednog stanja u Srbiji prekinuto je snimanje više inostranih reklama, naše sagovornice očekuje da ti projekti budu vrlo brzo nastavljeni.

– Advertajzing klijenti su zainteresovani da nastave rad sa partnerima u Srbiji – kaže Božanić.

Nedavno je londonski filmski finansijer „Hed Gir Films“ (Head Gear Films) osnovao fond u vrednosti od 25 miliona dolara za projekte u Srbiji, koji će biti realizovani u izvršnoj produkciji kuće „Balkanik Media”.

-To je značajan signal poverenja u Srbiju kao filmsku destinaciju. Komplementaran je sa postojećim podsticajnim merama Ministarstva privrede i biće dodatni faktor privlačenja stranih producenata – smatra direktorka SFA.

Fond „Hed Gir Films“-a namenjen je, kako smo već pisali, predfinansiranju podsticajnih mera Ministarstva privrede Srbije za investiranje u audiovizuelnu produkciju, koje su se, kako ističu u SFA, pokazale kao najpovoljniji program te vrste u Evropi, nudeći povraćaj od 25 odsto uloženih sredstava u filmove i TV serije, odnosno 30 odsto za projekte sa budžetom od preko pet miliona evra.

Kevin Kostner na snimanju filma „Tri dana za ubistvo“ na Novom Beogradu, Foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

“Balkanik Media” je već proizvela dve sezone serije “Predstraža” za mrežu CW, kao i treću sezonu serije “Mornaričke foke” (SEAL Team) za CBS, koristeći upravo prednost podsticajnih mera.

– Povraćaj sredstava čini Srbiju finansijski izuzetno poželjnom za snimanja. Cena produkcije je ekstremno konkurentna u poređenju sa drugim evropskim zemljama. Filmske ekipe i produkcijsko osoblje su iskusni i u zemlji postoji duga tradicija filmskog stvaralaštva – objašnjava Ivana Vasić Ingliš šta podstiče strane producente da snimaju u Srbiji.

Na pitanje koje će mere biti primenjivane na snimanjima, kaže da su produkcijske kuće i studiji iz raznih zemalja bili u kontaktu tokom pandemijske krize i da su radili na osmišljavanju i sinhronizovanju međunarodnih kodeksa za način rada u “postkovid” filmskoj i TV industriji.

– Naš postkovid protokol pravljen je u saradnji sa Filmskim centrom Srbije, tako da omogući bezbednost na radu, a da se standard serije ne promeni. Ekipa će biti podeljena u grupe koje se međusobno neće mešati. Biće manje osoba na setu i svi članovi ekipe obavezno će nositi zaštitnu opremu. Broj statista biće smanjen i svi prostori će se dezinfikovati na dnevnom nivou – objasnila je Vasić Ingliš.

Pirs Brosnan na setu kod garaže na Obilićevom vencu, Foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Šta je sve snimano u Srbiji poslednjih godina

Britanski glumac Rejf Fajns je svoj rediteljski debi “Koriolan” snimio u Srbiji 2011. godine, a usledio je film “Bela vrana”, prikazan na prošlogodišnjem Festu, kada je Fajns pohvalio odlične kapacitete Beograda i Srbije za snimanje.

Nije Fajns jedina zvezda koju su Beograđani sretali na ulicama.

U srpskoj prestonici snimani su i “Novembarski čovek” sa Pirsom Brosnanom, “Braća Blum” s Ejdrijanom Broudijem i Rejčel Vajs, “Gavran” sa Džonom Kjuzakom, “Tri dana za ubistvo” sa Kevinom Kostnerom, „Pridošlica“ sa Entonijem Lapaljom i Džejmsom Flojdom, „Opsada“ sa Gajom Pirsom i Megi Grejs, “Everli” sa Selmom Hajek, a prošle godine “Minamata” sa Džonijem Depom u glavnoj ulozi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare