Snimanje serije "Predstraža" (Outpost), Foto: Aleksandar Letić/Promo

Stupanje na snagu izmena Uredbe o podsticajima investitoru da u Srbiji proizvodi audiovizuelno delo, donetih u decembru prošle godine, odloženo je za 1. septembar. U Srpskoj filmskoj asocijaciji (SFA) zalažu se da se pomenute izmene prolongiraju do kraja 2021. godine kao i da se vrate odredbe koje su bile na snazi 2018. godine.

Pre dve godine producent je trebalo da uloži 100.000 evra po epizodi televizijske serije ili po snimljenoj reklami, da bi mu država vratila 25 odsto, a sada, izmenama Uredbe, taj ulog je povećan na 300.000 evra.

To je izazvalo nezadovoljstvo domaćih producenata, što u SFA smatraju opravdanim, jer je 300.000 evra nedostižna cifra za domaće serije i čak teško ostvariva za mnoge strane produkcije.

– Povećanjem podsticaja sa 25 na 30 odsto za filmove preko pet miliona evra uredba je, s jedne strane, unapređena, međutim okolnosti su se promenile od decembra zbog pandemije i sada su novi filmovi pod znakom pitanja. Bioskopska sezona je pomerena i dolazak stranih filmskih produkcija biće sporiji osim ako nisu u pitanju filmovi naručeni za Netfliks i Amazon – rekla je za portal Nova.rs direktorka SFA Milica Božanić.

Milica Božanić, Foto:N1

S druge strane, naglasila je, prvo će biti nastavljeno snimanje serija i zato je bitno imati dobre podsticaje za televizijsku produkciju.

– Televizijske serije su i u svetu i kod nas postale biznis broj jedan i od njih žive filmske produkcije. Svaka serija snima se bar četiri-pet meseci i predstavlja dugoročniji projekat zapošljavanja ljudi – naglasila je Božanić.

Ona je navela da je Uredba sa pomenutim izmenama doneta u decembru bez konsultacija sa industrijom.

– Od decembra zbog pandemije sve se promenilo i mi nismo u situaciji da sada budemo izbirljivi i odbijamo serije čije epizode koštaju manje od 300.000 evra – naglasila je Božanić.

Izmene su pogodile i producente reklama.

– Reklame u vrednosti od 300.000 evra su retkost. To će pogotovo sada biti problem, jer je evidentno da će doći do ekonomske krize i svi koji ulažu u produkciju reklama, gledaće da smanje troškove. To tržište je jako veliko i važno za nas, jer mnogo firmi u Srbiji radi sa producentima stranih reklama – rekla je Božanić.

– Moramo se vratiti modelu privlačenja projekata iz 2018. godine, jer nam je u ovom trenutku svaki projekat važan – dodala je ona.

Snimanje uz primenu mera predostrožnosti, Foto: Shutterstock/Kevin Cole 44

U Srpskoj filmskoj asocijaciji smatraju da bi u svakom slučaju trebalo odložiti stupanje na snagu izmene Uredbe za kraj 2021.

– Potrebno je da se industrija što pre vrati na noge i podsticaji su od presudnog značaja. Još uvek se posao nigde nije zahuktao i uredba oročena na 1. septembar ne uliva sigurnost za donošenje dugoročnih odluka – rekla je direktorka SFA i dodala:

– Nama se sada javljaju producenti sa projektima koje planiraju za narednu godinu. Sve je pomereno i bitno nam je da znamo šta možemo da ponudimo producentima.

Od 2016. i primene prve Uredbe o podsticajima menjani su kriterijumi i budžet.

Prošle godine budžet za podsticaje iznosio je 900 miliona dinara, što je iskorišćeno za 66 projekata, a za ovu godinu je predviđeno 750 miliona dinara.

– Važno je da se stimuliše što više projekata i da se u narednom periodu odvoji više sredstava. Ako budemo imali bolji sistem podsticaja i više novca, to će nam veći projekti dolaziti. Sa budžetom od 700-800 miliona dinara ne možemo da privučemo velike blokbastere – rekla je direktorka SFA.

Tokom prethodne dve godine, prema podacima SFA, godišnja zarada od stranih produkcija iznosila je između 30 i 35 miliona evra.

Kako smo već pisali, snimanje domaće serije “Kralj” u režiji Zdravka Šotre počinje 28. maja, a prve strane ekipe trebalo bi da se vrate u Srbiju u junu.

Među prvim projektima, koji bi trebalo da se nastave, jeste serija “Predstraža”, čije je snimanje treće sezone prekinuto 13. marta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare