Sa snimanja serije "Predstraža" (Outpost), Foto: Aleksandar Letić

Londonski filmski finansijer "Hed Gir Films" (Head Gear Films) osnovao je fond u vrednosti od 25 miliona dolara za projekte u Srbiji, koji će se realizovati u izvršnoj produkciji kuće "Balkanik Media", saopšteno je danas iz Srpske filmske asocijacije.

Producentsku kuću “Balkanik Media“ (Balkanic Media), koja je član Srpske filmske asocijacije (SFA), osnovali su Džonatan Ingliš, poznat po filmu “Ironclad”, i Džejms Gib, producent is Los Anđelesa.

Na sajtu SFA je navedeno da je fond namenjen predfinansiranju podsticajnih mera Ministarstva privrede Srbije za investiranje u audiovizuelnu produkciju.

Iz “Hed Gir Film”-a, koji su osnovali Fil Hant i Kompton Ros, preciziraju da je fond fokusiran prventsveno na produkciju TV serija i delimično filmova, nudeći kreditiranje i zatvaranje finansijskih konstrukcija za servisne produkcije “Balkanik Medie”, kao i za originalne sadržaje kompanije.

“Balkanik Media” je već uspešno proizvela dve sezone serije “Predstraža“ (The Outpost) za mrežu CW, kao i treću sezonu serije “Mornaričke foke“ (SEAL Team), koristeći prednosti podsticajnih mera u Srbiji.

U Srpskoj filmskoj asocijaciji ističu da su se podsticajne mere u Srbiji pokazale kao najpovoljniji program te vrste u Evropi, nudeći povraćaj od 25 odsto uloženih sredstava u filmove i TV serije, koji ispunjavaju kriterijume, i 30 odsto za projekte sa budžetom od preko pet miliona evra.

– Uvek sam želeo da proširim poslovanje i na druge oblasti i partnerstvo sa Balkanicom gradimo na našem rastućem portfoliju televizijskih projekata, istovremeno postavljajući temelje na drugim teritorijama. Pored baze u Britaniji, Hed Gir ima predstavništva i u Australiji i Los Anđelesu. Džonatana i Džejmsa iz Balkanik Medie poznajem jos od polovine devdesetih godina, što ih čini savršenim partnerima za poduhvat u Srbiji – navodi Hant, osnivač „Hed Gir Films“-a.

Gib iz firme „Balkanik Media“ ističe da Srbija produkcijama nudi „neverovatan kvalitet spram uloženog novca”.

– Srećni smo što za partnera imamo Fila i Hed Gir Films. Ovaj ugovor omogućava Balkanicu da svojim klijentima-producentima, studijima i TV mrežama, obezbedi paket opcija za finansiranje, koje uključuju i finansiranje državnog povraćaja uloženih sredstava – naveo je Gib.

Ingliš je primetio da se “Srbija pozicionirala ne samo kao lokacija za snimanje, već kao pouzdan partner u produciranju”.

– Podsticajne mere Vlade zajedno sa niskim cenama produkcije, studijima svetskog standarda i izuzetno iskusnom ekipom, čine Srbiju najboljim izborom za snimanje u Evropi . naglasio je Ingliš.

“Balkanik Media” je trenutno u toku produkcije treće sezone TV serije “Predstraža”, a kompanija je producirala i nezavisne filmove “The Deal” i “A.I. Rising”.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar