Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Snimanje serija i filmova u Beogradu i na drugim lokacijama u Srbiji neće se prekidati zbog donetih novih mera za sprečavanje širenja koronavirusa, s tim što su neke ekipe odlučile da odlože posao za desetak do 20 dana dok epidemiološka slika ne bude izvesnija, saznaje portal Nova.rs.

– Poslali smo juče mejl Institutu Batut sa pitanjem o snimanjima filmova u skladu sa novim merama protiv širenja koronavirusa, a danas smo od Kriznog štaba dobili usmeno tumačenje da se one ne odnose na snimanja filmskih i TV ekipa, jer se to tretira kao rad, a ne kao svadbe i proslave. Ta snimanja, naravno, treba da se obavljaju uz sve preporuke i mere zaštite od virusa, što znači korišćenje maski, rukavica, dezinfekcionih sredstava i držanja fizičke distance – kaže Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije.

Trenutno se, prema našim saznanjima, snimaju serije „Kamiondžije“ sa Nenadom Jezdićem i Tihomirom Stanićem u režiji Filipa Čolovića i „Drim tim“ u režiji Dejana Zečevića, a pre nekoliko dana pala je i prva klapa „Beležnice“ u režiji Miroslava Lekića sa Momčilom Otaševićem, Milenom Radulović, Milošem Samolovim i Anicom Dobrom u glavnim ulogama.

Ekipa serije „Kralj“ u režiji Zdravka Šotre, čije snimanje je započeto još krajem maja, trenutno je na ranije planiranoj pauzi, kaže producent Dragan Gaga Đurković.

– U ovom trenutku smo na pauzi i proučavamo sve ovo što se dešava, pošto se sve menja i iz dana u dan stižu nove informacije, tako da ćemo da vidimo. Na pauzi smo do sredine sledeće nedelje, takvi su nam bili planovi i inače, i ovih dana ćemo da vidimo kakva je situacija i krenućemo da radimo. Moramo da se prilagođavamo – kaže Đurković.

Stroge mere zaštite: Reditelj Zdravko Šotra na snimanju „Kralja“ Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Đurković priča da je slično i sa drugim serijama gde je takođe producent, a snimanje bi trebalo da počne tokom leta.

– Čekamo da proverimo o čemu se radi, da se testiraju glumci, pratimo simptome… Ispalo je da imamo još jednog glavnog glumca u serijama, a to je korona. Znači, nije više samo glumci, autori, lokacije, sad imamo i koronu kao glumca koji nam utiče na život – slikovit je Đurković.

On kaže da svi koji se sada bave snimanjem filmova i serija pokušavaju da nađu optimalna rešenja i da „snime sve što treba i oktobar dočekaju u postprodukciji“.

Boban Jevtić iz produkcijske kuće „Fajerflaj“ kaže da se serije u Srbiji trenutno snimaju na više lokacija, ali da ekipe imaju dve opcije.

– Ili snimaju pa se prilagođavaju u trenutku, snimaju „od dana do dana“, u skladu sa onim šta moraju da urade, a ima i onih koji su jednostavno odložili sve za nekih 10-20 dana i čekaju da vide kakva će da bude situacija sa koronom – kaže Jevtić.

Boban Jevtić Foto: N1

On priča i da su na setovima gde se trenutno snima uvedene rigorozne mere i da se svi paze.

– Ekipe su smanjene na mininum, svi su pod vizirima, niko van ekipa ne dolazi na snimanje, svi su u rukavicama, pod maskama, zaista se primenjuju najstrože mere, jer bi u suprotnom moglo sve skupo da ih košta – kaže Jevtić.

Što se serija iz njegove kuće tiče, on navodi da su uspeli da završe sve što je do sada bilo planirano, a da se u međuvremenu pripremaju za snimanja novih serija, među kojima bi prva trebalo da bude „Crna svadba“, za koju je prva klapa planirana za kraj jula.

– Za sad radimo pripreme, one mogu sada da se rade, a kad dođe do snimanja videćemo kako će se sve odvijati. Naravno da je sve ovo zabrinjavajuće i naravno da nećemo da žrtvujemo zdravlje ekipe niti bilo koga, ali mora i da se radi – zaključuje Jevtić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar