Foto: Gradska biblioteka Čačak

Gradska biblioteka Čačak i Odbor 58. Disovog proleća organizovali su u Srpskom književnom društvu u Beogradu promociju manifestacije, predstavljanje ovogodišnjeg laureata Stevana Tontića, publikacija koje prate ovu svetkovinu poezije i mladih stvaralaca koji pišu poeziju i esejistiku.

Na samom početku programa direktor Biblioteke i manifestacije dr Bogdan Trifunović se osvrnuo na programsku i izdavačku delatnost koja prati 58. Disovo proleće, sa naglaskom na trenutak kada je žiri doneo odluku ko će dobiti prestižno pesničko priznanje za celokupan poetski opus.

Osvrt na značaj i kvalitet poezije Stevana Tontića dao je predsednik žirija prof. dr Mihajlo Pantić. On je govorio o ključnim tačkama Tontićeve poetike i time obrazložio zbog čega je žiri, koji su pored njega činili dr Saša Radojčić i dr Marko Avramović, doneo jednoglasnu odluku. Profesor Pantić je posebno istakao da je nagrada stigla u prave, poetske ruke. Nakon toga, ovogodišnji laureat se zahvalio žiriju što su baš njega odabrali da ponese tako vredno pesničko priznanje koje, kako je dodao, nosi ime armagedona srpske poezije.

Stevan Tontić je pročitao i vlastite stihove iz zbirke izabranih pesama „Zvuk sudbine, zvuk progonstva“, objavljene ovog proleća u ediciji „Knjiga“ gosta čiji je izdavač Gradska bibliotka Čačak. Ovu publikaciju, koju krasi novo dizajnersko rešenje, predstavio je urednik dr Bogdan Trifunović.

Stevan Tontić. Foto: Gradska biblioteka/Promo

O listu Disovo proleće čiji je glavni i odgovorni urednik Olivera Nedeljković, govorila je koourednik 52. broja Tanja Vuković naglasivši značaj glasila koji od 1971. godine prati pesničku manifestaciju.

Poseban akcenat je stavljen na redizajn koji je urađen nakon četvrt veka i na svežinu novog vizuelnog identita lista koji potpisuje dizajner Miloš Vuk Aleksić. Vuković se osvrnula i na divnu komunikaciju sa saradnicima i kvalitet tekstova koji su objavljeni u publikaciji, posebno zahvalivši, u ime uredništva, članovima redakcije i kolegama.

Važno mesto u programu zauzima i objavljivanje imena dobitnika nagrade „Mladi Dis“. Predsednik žirija za ovo priznanje doc. dr Sonja Veselinović je pročitala obrazloženje, osvrnuvši se i na kvalitet konkursa na koji je pristiglo 45 rukopisa i čestitala dobitnici nagrade Milici Rosić iz Lazarevca čije se štivo izdvojilo neposrednim, jednostavnim i jezgrovitim govorom. Zatim je ovogodišnja dobitnica pročitala odabranu pesmu iz nagrađenog rukopisa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar