Stefan Mladenović. Foto: Gradska biblioteka Čačak

Stefan Mladenović iz Beograda dobitnik je prve nagrade za esej o Vladislavu Petkoviću Disu na konkursu Gradske biblioteke u Čačku.

Na ovogodišnji konkurs za najbolji esej o Disu primljeno je 10 tekstova, raznovrsnih interpretativnih pristupa. U rasponu od entuzijastičke tematizacije Disove biografije, preko impresionističkih deonica do postupne analize najpoznatijih Disovih lirskih ostvarenja, pristigli eseji iznova pokazuju otvorenost Disovog stvaralaštva za različite vidove tumačenja.

Posebno vredi izdvojiti tri eseja. Prva nagrada se dodeljuje eseju „Metafizičko-hilijastička podloga figure lažnog cara u Disovoj pesničkoj zbirci ‘Mi čekamo cara'“ (šifra „Deno“), čiji autor je Stefan Mladenović iz Beograda. Reč je o hermeneutičkom poduhvatu primetne zrelosti koji reflektuje nastojanje da se Disovoj poeziji pristupi iz inovativne perspektive.

Druga nagrada se dodeljuje eseju „‘Pa kud idem, da li idem, je l’ opsena?’ Vladislav Petković Dis: korifej utopljenih duša“ Anđelije Šimšić iz Beograda (šifra: „Ofelija“). U tekstu je ostvaren svojevrsni dijalog sa važnim književnokritičkim idejama o antologijskim Disovim pesmama.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar