BDP
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Beogradsko dramsko osposobilo je malu otvorenu scenu, nazvali su je „BDP arena“ i tu planiraju da od 3. septembra igraju redovan repertoar, a za oktobar najavljuju četiri premijere.

– BDP arena ima 160 mesta, ali neće biti do kraja popunjavana zbog preporučenih mera. Da li će biti puna do trećine ili će svako drugo mesto ostati prazno, ostaje da se vidi – kaže reditelj Jug Radivojević, direktor Beogradskog dramskog pozorišta.

Republički krizni štab za borbu protiv koronavirusa verifikovao je krajem nedelje dogovor sa sastanka predstavnika Vlade Srbije i predstavnika ustanova kulture prema kojem je dozvoljeno održavanje kulturnih događaja pred publikom do 500 ljudi, uz preporučene mere zaštite. Upravnici većine beogradskih pozorišta zadovoljni su ovakvim rešenjem, a njihov novi dogovor o jesenjoj teatarskoj sezoni zakazan je za ponedeljak, upravo na letnjoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta.

Letnja scena trebalo bi da bude otvorena predstavom „Trpele“ u režiji Bobana Skerlića sa redovnog repertoara ovog pozorišta. Upravnik BDP-a Jug Radivojević kaže da će u septembru u BDP biti igrane predstave iz redovnog repertoara, a da od oktobra slede i premijere.

Predstava „Trpele“ Beogradskog dramskog pozorišta, Foto: Printscreen/YouTube/NpU

U oktobru se očekuju premijere predstava „Jugojugoslavija“ nemačkog reditelja Bona Parka, „Čitač“ u režiji Borisa Liješevića, „Ružni, prljavi, zli“ Lenke Udovički i „Nije to to“ Tomija Janežiča.

Bon Park, koji se smatra jednim od najznačajnijih mladih nemačkih reditelja režira predstavu „Jugojugoslavija“ prema svom tekstu, a u njoj se bavi bivšom državom, „mogućnostima za ponovno ujedinjenje, izgubljeno kolektivno sećanje na divna, ali i problematična vremena zajedničkog života, iz vizure običnih ljudi u Srbiji, ali onako kako to stranac razume i doživljava“. Uloge u ovoj predstavi poverene su Isidori Simijonović, Jadranki Selec, Jeleni Čvorović Paunović, Paulini Manov i Nikoli Malbaši.

BDP
Letnja scena ima 160 mesta, ali će raspored sedenja diktirati preventivne mere Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

U predstavi „Čitač“, po romanu Bernarda Šlinka, u režiji Borisa Liješevića, u ulozi Hane Šmic će se naći Mirjana Karanović, a uz nju igraju i Milena Pavlović Čučilović, Slobodan Boda Ninković, Milica Zarić, Ivan Tomić i Marko Grabež. Probe ovog komada održavane su proletos, a Mirjana Karanović je u intervjuu na Nova.rs tada je govorila upravo o ovoj predstavi.

Predstavom „Ružni, prljavi, zli“, prema tekstu Slobodana Obradovića, zasnovanom na čuvenom filmu Etorea Skole, rediteljka Lenka Udovički vraća se na scenu BDP-a. Premijera ove „crne komedije“ prethodno je bila zakazana za mart, upravo u vreme kada su pozorišta morala da budu zatvorena. Na sceni će se naći i nešto veći ansambl, a uloge su poverene Ozrenu Gabariću, Nataši Marković, Nađi Sekulić, Ivani Nikolić, Ivanu Zablaćanskom, Nini Janković, Aleksandru Vučkoviću, Marku Gveru…

Predstava „Nije to to“ u režiji Tomija Janežiča nastala je u koprodukciji sa sarajevskim SARTR-om, festivalom MESS i Zetskim domom sa Cetinja premijerno je već igrana u Sarajevu, a beogradska publika će moći da je vidi u oktobru.

U ovoj studiji Fausta iz pera Simone Semenič sa osmoro glumaca iz regiona igraju i Maja Ranđić i Dunja Stojanović, a komad se bazira na „ponovnom ispisivanju dobro poznatih scena kroz prizmu odnosa mita i savremenih okolnosti na Balkanu, pravljenje mosta – veze između Istoka i Zapada“.

Probe predstave „Dnevna soba“ (Living Room) u režiji nemačkog reditelja Ersana Mondtaga sa Vesnom Čipčić i Anjom Alač iznenada su prekinute sredinom jula zbog, kako je tada objašnjeno, mera za sprečavanje širenja pandemije. Reditelj se vratio u Nemačku, ali Jug Radivojević kaže da će probe biti nastavljene krajem godine.

Jug Radivojević Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

– Probe će biti nastavljene u decembru, kompletiraćemo je do kraja godine, ali ćemo je u dogovoru sa Bitef festivalom „sačuvati“ da bude premijerno odigrana sledeće godine na festivalu – navodi Radivojević.
U BDP-u navode i da do kraja godine planiraju još dve premijere, „Tiho teče Misisipi“ po romanu dobitnika Ninove nagrade Vladimira Tabaševića u režiji Ivice Buljana, kao i Fasbinderove „Kišne kapi na vrelom kamenju“ u režiji Juga Đorđevića.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar