Predstava Vatre Foto: Nebojša Babić

Komad "Vatre" Marije Velasko, inspirisane prozom Margerit Jursenar, u režiji Karme Portačeli, biće izvedene u četvrtak, 15. juna, na sceni Nacionalnog teatra Katalonije u Barseloni.

Koprodukcija Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Nacionalnog teatra Katalonije iz Barselone, koja je deo šireg evropskog projekta Unije teatara Evrope „Katastrofa“, premijerno je izvedena na Sceni “Ljuba Tadić” 2. februara ove godine a sredinom februara učestvovala je na na festivalu „Finistera“ u Nacionalnom teatru u Portu.

Predstava Vatre Foto: Nebojša Babić

Jedna od vodećih evropskih rediteljki i umetnička direktorka pozorišta iz Barselone, Karma Portačeli, suočava se sa sedam najznačajnijih antičkih ženskih likova iz rane poetske proze Margerit Jursenar, i slobodnom dramatizacijom njenog dela „Vatre“ prevodi mitološku osnovu evropske civilizacije na intimni plan čoveka savremenog doba.

U predstavi igraju Sloboda Mićalović, Nataša Tapušković, Milena Vasić, Nikola Rakočević, Iva Manojlović, Damjan Kecojević i dvoje glumaca iz Nacionalnog teatra iz Barselone, Rosa Renom i Kivani Menolašina Hulijan. Scenografi su Marija de la Kamara i Gabrijel Pare Leskano, kostimograf Marija Marković Milojev, autor originalne muzike Đordi Kuljet a autor video-materijala Migel Anhel Rajo. Za scenski pokret je zadužen Damjan Kecojević a za scenski govor Ljiljana Mrkić Popović. Grad Beograd je podržao projekat u celini.

Bonus video: Nataša Tapušković o prestavi „Vatre“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar