Predstava 64
Hana Selimović Foto: Boško Đorđević

Na 32. Festivalu hrvatske drame „Marulićevi dani“ u Splitu, koji se održava od 20. do 27. aprila, u zvaničnoj konkurencije učestvovaće i Atelje 212 sa komadom „64“ Tene Štivičić, u režiji Alise Stojanović.

Ova drama o ženama i muškarcima, o deci i roditeljima, o stvarnosti i mašti, u kojoj autorka razotkriva intimu savremenog bračnog para koji se lomi pod teretom očekivanja, premijerno je izvedena u parilu 2021. godine. Na svom prvom takmičenju na 26. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu trujumfovala je sa četiri nagrade „Ardalion“ i nagradom publike za najbolju predstavu.

Predstava 64
Branislav Zeremski Foto: Boško Đorđević

U predstavi igraju Hana Selimović, Miloš Timotijević, Jelena Đokić, Vladislava Vladica Milosavljević, Branislav Zeremski, Ivan Jevtović, Vladislav Mihailovići Denis Murić.

Za ovogodišnji Festival „Marulićevi dani“, koji je pandam našem Sterijjinom pozorju, bio je prijavljen rekordan broj od 56 predstava iz pet zemalja – Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i Slovenije. Odabrano je deset naslova, sedam će biti izvedeni na velikoj sceni Hrvatskog narodnog kazališta, a tri na pozornicama Gradskog kazališta lutaka i Gradskog kazališta mladih u Splitu.

Predstave su raznolike tematski, žanrovski i u pogledu redateljskih poetika, a u zvaničnoj konkurenciji su: „Ja sam ona koja nisam“ Mata Matišića, u režiji Paola Mađelija u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih; Krležin „U agoniji”, reditelja Ivice Buljana, HNK u Zagrebu; “Tena – kronika raspada jedne ljepote”, Josipa Kozarca i Borislava Vujčića, urežiji Dražena Ferenčina, koprodukcija Gradskog kazališta “Joza Ivakić” Vinkovci, GDK-a Gavela, Ludens teatra Koprivnica, Gradskog kazališta Požega i Centra za celoživotno učenje i kulturu Bjelovar.
Slede, „Matiaš Grabancijaš Dijak”, Tituša Brezovačkog, reditelja Krešimira Dolenčića, HNK u Varaždinu; “Krizni stožer” Mirana Kurspahića i Rona Žulja u režiji Mirana Kurspahića, Kazališne družina Rebel; “Usidrene” Elvisa Bošnjaka, rediteljke Anastasije Jankovske, HNK Split u koprodukciji s Gradskim dramskim kazalištem Gavela iz Zagreba i HNK Zadar, i „64“ Ateljea 212,
Zatim, autorski projekat Olje Lozice “Disanje”, redateljke Olje Lozice, koprodukcija Kazališne družine Play Drama i Zagrebačkog kazališta mladih; “Ja od jutra nisam stao” Une Vizek, u režiji Dražena Krešića, Hrvatsko narodno kazalište Mostar, i autorski projekat “Mala čuda” Sanje Milardović , koja potpisuje režiju i izvodi je u produkciji Teatra Exit.

Selektorka Kim Cuculić je izjavila da prkoseći krizi zbog pandemije, pozorište i dalje pokazuje svoju istrajnost i predstave, naročito u današnje vreme, potrebne su nam poput disanja.

Svečano otvarenje 32. Festivala hrvatske drame „Marulićevi dani“ i dodela Nagrada za dramsko delo „Marin Držić“ za 2021. bit će održani 21.aprila 2022. u HNK-u Split.

Bonus video – Marko Marković: Ne postoji Somborac koji ne zna da pliva i ne ide u pozorište

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare