Dino Mustafić Foto: N1

Reditelj Dino Mustafić čiji je komad „To nikad nigdje nije bilo“ u izvođenju Narodnog pozorišta Sarajevo sinoć izveden na 38. Susretu pozorišta/kazališta u Brčkom, uputio je pismo Direkciji ovog festivala u kojem predlaže da ove godine predstave ne budu ocenjivane.

Podsećamo, nakon što je ekipa predstave „64“ beogradskog Ateljea 212 uputila proglas u kom su naveli da su zbog publike izašli na scenu, ali da ne žele da njihov rad ocenjuje član žirija Branislav Lečić, oglasili su se i reditelj predstave „Šindlerov lift“ Kokan Mladenović i pisac Darko Cvijetić. Oni su se povukli sa festivala iz istog razloga a Kamernom teatru 55 iz Sarajeva predložili da povuku ovaj komad koji je na programu u utorak, 23. novembra.

Dino Mustafić u svom pismu, koje je prenelo Radio Sarajevo, nudi kompromisno rešenje:

„Uvažena kolege/ice direkcije ‘Susreti pozorišta/kazališta Bosne i Hercegovine u Brčko Distriktu’, večeras je odigrana predstava Narodnog pozorišta Sarajevo ‘To nikad nigdje bilo’ po romanu mog profesora Tvrtka Kulenovića ‘Istorija bolesti’.

Njegova predavanja su mi bila uzor kako sa znanjem ide skupa i strast za umjetnošću. Zato sam se i radovao da će i festival u Brčkom biti naša prilika da razgovaramo o umjetnosti i ponovo se sretnemo sa pozorištima iz BiH i regiona.

Nažalost, nakon prve festivalske noći je već jasno kako će ovaj festival implicirati podršku ili protivljenje institucija i pojedinaca ostankom ili izlaskom iz konkurencije programa radi pozicije u javnosti predsjednika žirija ovogodišnje smotre.

Stoga je primjereno da iz poštovanja prema publici i teatarskoj umjetnosti ovogodišnji festival bude smotra bez stručne evaluacije jer okolnosti koje su stvorene ne omogućavaju isticanje pozorišnih kriterija i kvaliteta što jedino ima smisla na umjetničkim festivalima.

U tom smislu očekujem da kao direkcija donesete takvu odluku koja će prevashodno biti interes publike, stručne i kulturne javnosti kao i svih učesnika programa ovogodišnjeg festivala“, navodi Mustafić u pismu. 

Bonus video:

Premijera filma Nebesa