Kolekcija gramofonskih ploca Pavla Beljanskog Muzicki intermeco Spomen zbirka Pavla Beljanskog
Kolekcija gramofonskih ploča Pavla Beljanskog Foto:Promo/Galerija SANU

Predavanje Milana Milojkovića pod naslovom "Zbirka gramofonskih ploča Pavla Beljanskog - mali putopis o evropskoj međuratnoj diskografiji" biće održano u sredu, 14. jula od 18 sati u Galeriji SANU kao prateći program aktuelne izložbe "Muzički intermeco - Kolekcija gramofonskih ploča Pavla Beljanskog" u ovoj instituciji, saopšteno je iz Srpske akademije nauka i umetnosti.

Na predavanju će Milojković približiti posetiocima impresivnu kolekciju diplomate Pavla Beljanskog i govoriti o izdanjima simfonijske, kamerne i solističke muzike 18. i 19. veka kompanija „Hiz masters vojs“, „Kolumbija“, „Pate“ i „Polidor“.

S obzirom da je Beljanski sakupljao izdanja ovih kompanija, one su svedočanstvo o međuratnom diskografskom kontekstu u okviru kojeg je njegova kolekcija nastajala. Izradu nosača zvuka u tom periodu je, između ostalog, obeležilo usavršavanje i postepeno prevazilaženje mehaničkog načina snimanja ploča, kao i usvajanje nove tehnologije na električni pogon.

Govoriće se i o tome kakva je bila distribucija gramofonskih ploča u to doba, koje su to bile putanje kojima su ploče dolazile u kolekciju Beljanskog iz prodavnica u Firenci, Parizu i Londonu, ali i jugoslovenskih distributera, kao što su Jevta M. Pavlović u Beogradu, Albert Brejer u Zagrebu i Anton Rasberger u Ljubljani.

Kolekcija gramofonskih ploca Pavla Beljanskog Muzicki intermeco Spomen zbirka Pavla Beljanskog
Kolekcija gramofonskih ploča Pavla Beljanskog Foto:Promo/Galerija SANU

Kao još jedan prateći program izložbe jeste i koncert dan kasnije koji će od 18 sati prirediti pijanista Uki Ovaskainen, a autorka postavke Jasmina Jakšić Subić, viša kustoskinja Spomen-zbirke Pavla Beljanskog održaće u subotu 17 jula, takođe od 18 časova, stručno vođenje.

A s obzirom da će izložba „Muzički intermeco – Kolekcija gramofonskih ploča Pavla Beljanskog“ trajati do 22. avgusta i narednog meseca biće održano nekoliko pratećih programa u okviru postavke, dodaje se u saopštenju SANU.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar